Objavljeno u kategoriji Biznis na 19.04.2014 00:00:00

Čengić: Energoinvest sa optimizmom slavi 63. rođendan!

Čengić: Poslovi ugovoreni i za 2014. godinu

Rješenjem predsjednika vlade, odnosno Izvršnog vijeća Narodne Republike Bosne i Hercegovine Đure Pucara Starog na današnji dan, 19. aprila 1951. godine, zvanično je osnovan „Energoinvest“, koji će postati jedna od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija uopće, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Pet decenija kasnije kompanija će predstavljati vodeću grupaciju za inženjering i projektovanje u svijetu, koja će zapošljavati hiljade radnika, a najzahtjevnije poslove dobivati od istoka do zapada. Tokom agresije na BiH od '92. do '95. godine kompanija je uglavnom uništena, no posljednjih godina „Energoinvest“ u novim tržišnim uvjetima vraća svoju poziciju.

Enes Čengić, aktuelni direktor „Energoinvesta“ kaže za novinsku agenciju Patria kako kompanija na 63. rođendan zapošljava oko 700 radnika, te kako uz mladi i obrazovani kadar u kojeg „Energoinvest“ ulaže mnogo, kompanija ponovo doživljava svoj procvat.

Zanimljivo je, kaže on, da je „Energoinvest“ nekada bio glavni stub bh. privrede, a da danas ukupno poslovanje kompanije na domaćem tržištu ne prelazi deset posto.

- Svi naši poslovi uglavnom su vezani za zahtjevno evropsko tržište, ali i druga tržišta poput zemalja Golfskog zaljeva - kaže Čengić.

Objašnjava da je Energoinvest od 2011. sveke godine udvostručavao poslovanje, te da i za cijelu 2014. godinu imaju dogovorene projekte.

Za prvog dirketora Energoinvesta prije 63. godine postavljen je Emerik Blum, češki student elektrotehnike porijekom iz siromašne sarajevske jevrejske porodice, piše Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android