Objavljeno u kategoriji BiH na 17.02.2014 00:00:00

Vakufi mogu biti izlaz za bh. ekonomiju

Zajimović: Oko 90 posto vakufske imovine još uvijek nije u rukama Islamske zajednice

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kazao je kako vakufi u BiH trebaju služiti, ne samo Islamskoj zajednici BiH, već mogu doprinijeti popravljanju cjelokupne ekonomske situacije u zemlji.

Zajimović otkriva da je Vakufska direkcija već pokrenula neke konkretne mjere kako bi iskoristila ogromni potencijal koji vakufi imaju.

Od prošle godine je krenula u projekt zasađivanja deficitarnih kultura poput lješnjaka, oraha i višanja, koje će plasirati na domaće i strano tržište.

- Svi narodi u BiH uvijek su bili radini i vrijedni. Nažalost, to se posljednjih godina dosta promijenilo. Mi, definitivno moramo raditi na vraćanju radnih navika našim ljudima – rekao je – Zajimović.

On je naglasio da je još uvijek 90 posto kvalitetne vakufske imovine u rukama države, entiteta ili kantona, ali da se nada da će se to promijeniti i da će vakufi biti vraćeni izvornom i pravom vlasniku.

Zajimoviću je tokom vikenda Sabor Islamske zajednice u BiH povjerio još jedan četverogodišnji mandat na čelu ove direkcije ističući njegov dosadašnji uspješan rad. (aa) 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android