Članak

Na Sardiniji uhapšeno 18 osoba povezanih sa Al Kaidom

Vjeruje se da su neki od osumnjičenih odgovorni za napad na pijacu u Pešavaru, u Pakistanu 2009. godine u kome je poginulo više od 100 ljudi.

Italijanska policija saopštila je danas da je u toku "opsežna operacija" protiv terorističke organizacije inspirisane Al Kaidom koja podržava napade protiv pakistanske vlade i američkih snaga u Afganistanu i da je dosad uhapšeno 18 ljudi na Sardiniji, prenosi novinska agencija Patria.

Vjeruje se da su neki od osumnjičenih odgovorni za napad na pijacu u Pešavaru, u Pakistanu 2009. godine u kome je poginulo više od 100 ljudi.

Policija je navela da je u okviru operacije, koja je usmjerena na Sardiniju ali obuhvata sedam italijanskih pokrajina izdato 18 naloga za hapšenje a da su neki od osumnjičenih već uhapšeni.

Uvrđeno je da su dvojica bila dio grupe koja je štitila lidera Al Kaide Osamu Bin Ladena, kojeg su 2011.godine ubili američki specijalci u Pakistanu. Svi osumnjičeni su Pakistanci ili Afganistanci.

Neki od njih su uhapšeni u Italiji a drugi su, kako se vjeruje, napustili zemlju, ali je operacija još u toku.

Italijanska agencija Ansa u međuvremenu navodi da je jedan imam koji je djelovao između Breše i Bergama bio eksponent fundamentalističke organizacije zadužen za prikupljanje sredstava za terorističke napade u Pakistanu.

On je podsticao građane pakistanskog i afganistanskog porijekla na donacije a novac je potom proslijeđivan u Pakistan. Jednom prilikom otkriven je pokušaj da se više od 55.000 eura prebaci u Islamabad letom sa rimskog aerodroma Fjumičino.

#Svijet