Članak

Masovno polaganje zakletve: I Bosanac Almir Zukić postao državljanin SAD

Almir Zukić koji je u SAD došao 2001. godine, a 90-ih je prošao užase rata i masovna ubijanja Bošnjaka.

U američkom gradu Peoria u državi Illinois jučer je održana najmasovnija ceremonija polaganja zakletve povodom dobijanja američkog državljanstva, piše bh. novinska agencija Patria.

Nešto manje od 600 ljudi iz 97 zemalja svijeta jučer su i zvanično postali naturalizirani Amerikanci. Jedan od njih je i Almir Zukić koji je u SAD došao 2001. godine, a 90-ih je prošao užase rata i masovna ubijanja Bošnjaka. Zukić kaže da je tih godina najvažnije bilo prehraniti se, a onda biti slobodan. U BiH nije imao velike mogućnosti i jedini izlaz bio je odlazak.

Kada sam došao ovdje, bila je to jedna drugačija slika. Nikome nije važno odakle dolazite i ko ste. Važno je samo kakva ste osoba – kaže Zukić.

Od 576 osoba koje su jučer podižući desnu ruku položile zakletvu, njih 80 je iz Indije, 75 iz Meksika, a bilo ih je i iz Izraela, Irske, Toga, Filipina, Kube.

Iako su neki više od 20, pa i 30 godina u SAD-u, mogli su se čuti brojni jezici, a najviše španski i indijski. Brojni stanovnici ovog grada kažu da ne pamte sličnu manifestaciju.

#Svijet