Članak

UN: Europska unija se mora hitno uključiti u rješavanje problema imigranata

Europska unija mora hitno oformiti pomorsku operaciju spašavanja imigranata i biti spremna primiti veći broj izbjeglica, saopćili su u četvrtak dužnosnici UN-a i Međunarodna organizacija za migracije

Europska unija mora hitno oformiti pomorsku operaciju spašavanja imigranata i biti spremna primiti veći broj izbjeglica, saopćili su u četvrtak dužnosnici UN-a i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), prenosi novinska agencija Patria.

-Odgovor Europske unije mora biti nešto više od dosadašnjeg minimalističkog pristupa (...) koji prvenstveno ima za cilj zaustavljanje dolaska migranata i izbjeglica na njezine obale, stoji u zajedničkom saopćenju uoči summita EU-a u Bruxellesu.

Saopćenje zajednički potpisuju voditelji UN-ovih agencija za ljudska prava i izbjeglice Zeid Ra'ad Al Husein i Antonio Guterras, posebni predstavnik UN-a za migracije Peter Sutherland i voditelj IOM-a William Lacy Swing.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je za četvrtak izvanredni summit šefova država ili vlada zemalja članica kako bi raspravljali o tome šta mogu učiniti da olakšaju dramatičnu situaciju u Sredozemlju, u kojem stotine ljudi ginu pokušavaju se domoći europskih obala.

Predsjednik Europskog vijeća ističe da ne treba očekivati brzo rješavanje problema na njegovu izvoru, odakle dolaze imigranti - jer ga naprosto nema.

Prema Tusku, postoji nekoliko pitanja koja se hitno moraju riješiti: kako zaustaviti krijumčare ljudima koji zarađuju novac dovodeći u opasnost živote imigranata, kako ubrzati zajedničke napore na spašavanju ljudi, kako najbolje pomoći zemljama članicama koje su najviše pogođene i kako ubrzati suradnju između zemalja iz kojih dolaze migranti i tranzitnih zemalja.

#Svijet