Objavljeno u kategoriji Biznis na 18.04.2014 00:00:00

Država još nije naplatila osiguranje za zapaljene zgrade

U toku procjene štete nastale nakon paljevina

Visina štete nastale paljenjem zgrada Općine Centra Sarajevo, Predsjedništva BiH kao i Vlade KS tokom demonstracija 7. februara još uvijek nije utvrđena, potvrđeno je novinskoj agenciji Patria iz „Sarajevo-osiguranja“.

 Iz ove osiguravajuće kuće za NAP je kazano da se u ovom trenutku ne može govoriti o iznosu novca koji bi ove institucije mogle naplatiti. 

- Obzirom da su od strane osiguranika podnijeti zahtjevi za procjenu štete, naši stručni radnici vrše odgovarajuća vještačenja i prikupljaju dokumentaciju, kako bi se stekli uslovi za pristupanje obradi ovih odštetnih zahtjeva – kaže Ermin Čengić, portparol „Sarajevo-osiguranja“.

On je dalje dodao da su od objekata koji su oštećeni u požarima tokom protesta 7. februara kod „Sarajevo-osiguranja“ osigurane zgrade Općine Centar Sarajevo (dio zgrade koji koristi Općina Centar Sarajevo) te zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Dio zgrade koji koristi Vlada KS nije bio osiguran u „Sarajevo-osiguranju“ – pojasnio je Čengić dodajući da dok se procedura u potpunosti ne okonča ne može se uopće govoriti o visini štete.

- Sve informacije koje bi bile ili su već plasirane u vezi sa obavezama „Sarajevo-osiguranja“ spadaju u nagađanje i špekulacije do okončanja redovnog postupka i procedure – dodao je Čengić potcrtavajući da će „Sarajevo-osiguranje“ kao osiguravajuće društvo koje poštuje zakon i uslove osiguranja, svoje obaveze u pogledu obrade i likvidacije ovih šteta uredno ispuniti u skladu s uslovima i policama osiguranja.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android