Članak

BBC snimio dokumentarac: Razotkriveno kako se finansira ISIL

U filmu naziva 'Najbogatija teroristička vojska na svijetu', službenici iz Washingtona, Bagdada i Kurdistana govore kako je ISIL usvojio pragmatični pristup 'porezu i potrošnji'

Islamska država uzima novac svojih neprijatelja u Damasku i Bagdadu, zarađujući milione od prodaje nafte Asadovom režimu i oporezivanja, tvrdi se u dokumentarcu koji će biti objavljen na BBC-u, prenosi novinska agencija Patria.

U filmu naziva 'Najbogatija teroristička vojska na svijetu', službenici iz Washingtona, Bagdada i Kurdistana govore kako je ISIL usvojio pragmatični pristup 'porezu i potrošnji', izgrađujući carstvo čija se vrijednost procjenjuje na dvije milijarde dolara, piše Guardian.

Jedna od najvažnijih stavki prihoda Islamske države jest i nafta proizvedena na velikim poljima u istočnoj Siriji, a koju potom prodaju svom neprijatelju.

-Mnogo nafte ide Asadovm režimu. Postoji poslovna prilika, postoji potreba za njih oboje. Asadov režim treba naftu, ISIL treba novac i voljni su poslovati čak i ako se bore jedni protiv drugih.

Sirijska vlast negira da imaju bilo kakve dogovore s ISIL-om. Na sjeveru Iraka, ISIL je do gotovine dolazio putem iračke vlade koja je do nedavno isplaćivala plaće svojim službenicima u Mosulu, gradu kojeg su osvojili prošlog ljeta.

#Svijet