Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 18.04.2014 00:00:00

Premec kaže Sidranu: Dobrodošao u PEN Centar

Sidran: Uputio molbu za članstvom u PEN Centar

Mislim da je Avdo Sidran veliki pjesnik, stvaralac i književnik i da u svakom slučaju treba ponovo biti član PEN Centra. Postoje različiti komentari o svmu tome, ali to treba podržati jer ono što je on stvarao i pisao ostaje trajno, kazao je Miodrag Živanović član PEN Centra i profesor na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci.

Podsjećamo, Abdulah Sidran prije nekoliko dana zatražio je ponovno članstvo u PEN Centar nakon što je 2001. dobrovoljno istupio. Na Sidranovu molbu odgovorio je Zvonimir Radeljković predsjednik UO PEN Centra, tražeći da se Sidran javno izvini za svoje tekstove i istupe koje je pisao proteklih desetak godina, a koji su se između ostalog odnosili i na PEN Centar. Živanović smatra da izvinjenje nije trebalo tražiti.

- U našim uslovima u ovoj turbulentnoj zemlji i društvenim odnosima, izvinjenje nema nikakvu težinu – kazao je Živanović.

Joše jedan član PEN Centra akademik Vladimir Premec kazao je da je Sidran već napisao nešto što liči na izvinjenje.

- Mislim da bi nam više trebalo stati do toga da bude sa nama u PEN Centru, nego da se izvinjava. Napišite ovako, Vladimir Premec kaže Abdulahu Sidranu: Dobrodošao u PEN Centar -  naveo je Premec.

Hadžem Hajdarević član PEN Centra smatra da izlazak i ponovni povratak u PEN Centar nije isto što i „ući na pokretna vrata u hotel“.

- Ima jedan istočna mudrost koja kaže, tri stvari se nikad ne mogu vratiti, a to je: odapeta strijela, izgovorena riječ i propuštena prilika – kratko je kazao Hajdarević.

Podršku povratku Sidrana u PEN Centar ranije su dali i drugi članovi PEN Centra Zlatko Topčić, Enes Duraković, Esad Duraković, Josip Muselimović, Alma Lazarevska, Ivan Kordić.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android