Objavljeno u kategoriji BiH na 17.02.2014 00:00:00

Stranke od nas mogu dobiti samo ručak i reklamni mobitel!

Rešidbegović: Uplatili smo 1,2 milijarde KM u budžet samo iz dobiti

„BH Telecom“ nije ničija zlatka koka. Sve što stranke i političari od nas mogu dobiti jeste, eventualno ručak na reprezentaciju i mobitel iz reklamne ponude, izjavio je u otvorenom i ekskluzivnom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Nedžad Rešidbegović, generalni direktor ove državne kompanije.

Rešidbegović je u posljednjoj godini mandata, ali ističe kako iza sebe ostavlja uspješnu kompaniju koja se izborila sa velikim pritiscima nelojalne konkurencije, te samo po osnovu dobiti u budžet FBiH uplatila više od 1,2 milijarde maraka!

- Globalni trend u svijetu je takav da su telekomunikacije dostigle svoj maksimum. Počinje opadati prihod ove vrste kompanija po raznim osnovama, imate sad Viber, Skype, to se ništa ne može naplatiti.  A, drugo je jedna žestoka konkurencija zbog liberalizacije tržišta u BiH. Imate 120 firmi koje nude sve što ima na telekomunikacijskom tržištu. Uprskos tome, imamo povećanje broja korisnika u četiri kategorije, a pad samo u fiksnoj telefoniji. I to je, uglavnom zbog RTV takse – kaže Rešidbegović.  

Direktor „BH Telecoma“ ističe kako postoje i određeni politički pritisci, ali odbacuje tvrdnje pojedinaca da pojedinci i stranke koriste ovu kompaniju kao bankomat.

- Hajde vi dođite u ovaj bankomat pa uzmite novac. Kako ćete moći? Ovdje su tolike kontrole da je nemoguće da se bilo šta neprimjećeno desi. Imate internu reviziju, eksternu reviziju, federalnu reviziju, inspekciju, Finansijsku policiju i naše ljude koji paze da nema nikakvih zloupotreba. Kažu da smo u bankama sakrili 500 miliona KM. Ja vas pitam, možete li vi u jednoj banci sakriti jednu marku, a ne milion. Možete li izvršiti jednu uplatu veću od 10.000 KM, a da policija ne zna za to. To su takve nebuloze, ne znam kome prodaju tu maglu - kaže Rešidbegović.

Na pitanje da li postoji mogućnost malverzacija sa tenderima i investicijama, te vezama sa političkim partijama, Rešidbegović odgovara da u tom pogledu postoje mehanizmi zaštite od bilo kakvih zloupotreba.

- Hipotetički zamislite da je neko iz neke stranke tražio novac za neki crni fond. Kako da to uradim i da želim? Sve što mogu uraditi jeste odvesti ga na ručak i dati mu mobitel iz reklamne ponude. To je sve što bilo koja stranka ili političari može dobiti od „BH Telecoma“. Zar mislite da bismo mi, da radimo tako kako govore, mogli svake godine podijeliti 110 miliona KM dividende?  Ne bismo imali ovaj rezultat koji imamo da je to tako. Poredimo se sa privatnom firmom koja ima puno bolji položaj na tržištu. Normalno da ima političkih pritisaka, ali na nama je da radimo u interesu kompanije – kaže Rešidbegović.  

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android