Članak

Stupanjem na snagu SSP-a, u BiH će se smanjiti „petljanje“ u javnim nabavkama

Ovaj sporazum, dodaje Huskić, nudi se samo državama koje se nalaze u procesu prijema u članstvo EU, pa stupanje na snagu SSP-a donekel može biti i nova nada građanima Bosne i Hercegovine da je zemlja

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske Unije donijeli su u utorak ujutro odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU. 

Sporazum će zvanično na snagu stupiti 1. juna. To će praktično značiti da Bosna i Hercegovina od juna ima status potencijalnog kandidata za članstvo u EU. 

Politički analitičar Adnan Huskić rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da se ovim sporazum Bosna i Hercegovina priprema za tržište EU. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, objašnjava, prije svega je trgovinski sporazum, koji, nakon što stupi na snagu, uveliko će popraviti imidž BiH.

- Sporazum će na neki način makar u određenoj mjeri anulirati tu nesigurnost lahko prepadljivih investitora prema BiH. Također, procesi javnih nabavki u BiH bit će otvoreni i za firme iz EU a procesi javnih nabavki u EU bit će otvoreni i firmama iz Bosne i Hercegovine – objašnjava Huskić, dodajući da će to stvoriti određenu vrstu pritiska prema institucijama u BiH pa se nada da će i „petljanje“ oko javnih nabavki u našoj zemlji biti uveliko smanjeno.

Ovaj sporazum, dodaje Huskić, nudi se samo državama koje se nalaze u procesu prijema u članstvo EU, pa stupanje na snagu SSP-a donekle može biti i nova nada građanima Bosne i Hercegovine da je zemlja na dobrom putu da postane dio ove velike evropske porodice, piše Patria.

 

#Intervju