Članak

St. Louis: Bosanci i Hercegovci obilježili svoj dan 15. april

Nešto iza 10 sati ujutro po lokalnom vremenu uz najavu državnog kongresmena Boba Burnsa (Bob Burnes) i uz ovacije prisutnih senatora i kongresmena, predsjedavajući predstavničkog doma države Misuri Dž

Nakon nešto više od 22 godine od kako su Bosanci i Hercegovci počeli organizovano naseljavati St. Louis i državu Misuri (Missouri) kao rezultat agresije na BiH, ova savezna američka država je dobila i svoj Bosanski dan. U srijedu 15. aprila, 2015. godine delegacija bosanske zajednice je posjetila glavni grad ove države gdje je dodijeljena proklamacija o 15. aprilu 2015. godine kao Bosanskom danu u državi Misuri, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Nešto iza 10 sati ujutro po lokalnom vremenu uz najavu državnog kongresmena Boba Burnsa (Bob Burnes) i uz ovacije prisutnih senatora i kongresmena, predsjedavajući predstavničkog doma države Misuri Džon Dil (John J. Diehl Jr.) je i ozvaničio ovu odluku te pozdravio bosanskohercegovačku delegaciju koja je bila prisutna na dodjeli, priključujući Misuri nekolicini drugih država koje već imaju Bosanski dan.

Nešto kasnije članovi predstavničkog doma su pozdravili i učenike lokalne srednje škole Afton (Affton) koji pohađaju čas pod nazivom Bosansko-Američke studije kreiranom u partnerstvu Afton srednje škole i projekta očuvanja Bosanskih sjećanja Fontbon Univerziteta (Bosnia Memory Project at Fontbonne University). Čas ima za cilj upoznavanje studentata sa Bosnom i Hercegovinom, stavljajući akcenat na genocid koji je počinjen tokom minulog rata.

Tokom dana delegacija bosanskohercegovačke zajednice je imala priliku da se susretne sa političkim liderima države Misuri kao i rukovodiocima raznih državnih agencija. Tokom razgovora sa zamjenikom guvernera države istaknut je značaj bosanskohercegovačke zajednice ne samo za St. Louis već i čitavu državu Misuri. Državni blagajnik s druge strane je istakao poslovni značaj bh. zajednice za ekonomiju države, te istakao spremnost za sve oblike saradnje sa našom zajednicom.

Istovremeno, grupa volontera je počastila prisutne u zgradi vlade sa bosanskim specijalitetima, a prisutni su imali i čast da se osvježe uz tešanjsku Oazu. Prisutni su imali priliku i da pogledaju izložbu ratnih fotografija Šukrije Džiđovića posvećenu stradanjima u našem glavnom gradu. 

#Svijet