Objavljeno u kategoriji Biznis na 17.04.2014 00:00:00

Gavran: Rast cijena proizvoda više će štetiti proizvođačima nego potrošačima

Rani usjevi pretrpjet će štete zbog niskih temperatura

Vremenske neprilike koje su zahvatile BiH proteklih dana odrazit će se i na poljoprivredne kulture uzrokujući kašnjenje dozrijevanja plodova. To bi se direktno odrazilo i na rast cijena voća i povrća i to će prema riječima ekonomskog stručnjaka Igora Gavrana najviše štetiti domaćim proizvođačima, nego potrošačima.

- Većinu prehrambenih proizvoda i voća i povrća još uvijek većinom, nažalost, uvozimo. Cijena za krajnjeg potrošača ne mora biti povećana jer su loši uslovi u BiH. Ali moglo bi otežati plasman domaćih proizvoda koji uspiju i dodatno opteretiti njihove troškove. Niti postoje neke napredne agrotehničke mjere niti je podrška države na onom nivou kakav je u drugima državama  - kaže Gavran za NAP.

Ranije je za bh. novinsku agenciju Patria direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović kazao da će padom temperature doći do stradanja ranih kultura.

- Pad temperature tri stepena ispod nule i mraz koji se desio sa petka na subotu odrazit će se na poljoprivredne kulture. Doći će do stradanje cvjetova na kulturama koje su ocvale kao što je trešnja, šljiva, jabuka, kruška i ostalo. Što se tiče kultura na otvorenom polju ko je uranio sa sadnjom krompira doći će do stradanja nadzemnog dijela, taj će se krompir revitalizirati vremenom, ali će kasniti plodovi – istakao je Kurtović.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android