Članak

SAD na "pse rata" troši 100 milijardi dolara

Prema saznanjima CNN-a, uposlenik privatnog obezbjeđenja na ratištu mjesečno zarađuje 15.000 do 22.500 dolara.

Sa američkom vojskom koja je krenula da "jadne" Iračane izvadi iz diktatorskih okova pošla je i armija najamnika, uredno pravno registrovana kao kompanija "Blekvoter", prenosi novinska agencija Patria.

Prošle sedmice, obilježena je 8. godišnjica od pokolja u Iraku, kada su četvorica pripadnika ove grupe iz obijesti otvorili vatru na iračke civile. U krvavom piru pobili su 14 a ranili 20 građana koje su prethodno oslobodili.

Iako je Stejt department skrivao dokaze, tužilaštvo se izborilo da najodgovorniji učesnik dobije doživotnu robiju, a trojica njegovih kolega po 30 godina zatvora.

No, to nije zaustavilo posao privatne firme, koja je nastavila da dobije unosne ugovore. A njen osnivač ne samo da se izvukao, već je iskustvo iz Iraka i lova na Al Kaidu uspio da unovči u šou-biznis.

Presuda je iznenadila sam "Blekvoter" koji je vjerovao da će ga američko ministarstvo vanjskih poslova zaštiti od svake odgovornosti, pa i od one za usmrćivanje nenaoružanih, bezopasnih ljudi. To je bio samo vrh ledenog brijega. Kongres je izbrojao da su pripadnici ove kompanije čak 195 puta pucali bez opravdanja.

Stejt Department je poslije skandala raskinuo ugovor sa firmom i ona više nije štitila američke diplomate, mada su mnogi njeni ratnici ostali na poslovima u Iraku, prešavši u drugu kompaniju - „Tripl kenpi“. I poslije zvaničnog rata okupacije, Stejt Department se oslanjao na firme poput ove, tražeći za njihove usluge petogodišnji budžet od tri milijarde dolara.

Pentagon je također otkrio da plaća usluge najmanika i u Afganistanu – 300 miliona dolara. Tamo danas ima 9.800 američkih vojnika i skoro 40.000 najamnika, stranaca i državljana SAD.

Ne zna se koliko tačno vrijedi industrija privatnih ratnika. Međutim, u američkim političkim krugovima pominje se cifra od čak sto milijardi dolara.

Kapitol hil je procijenio da je samo u Iraku od 2003. do 2007. godine na nju potrošeno šest do deset milijardi dolara, piše današnja "Politika".

Istraživanje "Njujork tajmsa" pokazalo je da im je teško ući u trag čak i kada rade za Vladu SAD. Ugovori su često nejasni ili je na njih stavljena oznaka državne tajne. Stejt department je odbio da za taj list odgovori koliko naoružanih privatnika trenutno obezbjeđuje američke diplomate, s obzirom da je njhova pomoć ponovo zatražena kada je prošle godine američko ministarstvo odbrane vratilo oko 3.000 vojnika u Irak zbog rata protiv Islamske države.

Prema saznanjima CNN-a, uposlenik privatnog obezbjeđenja na ratištu mjesečno zarađuje 15.000 do 22.500 dolara.

Stigma "psa rata" ne smeta najamnicima da razvijaju unosne poslove širom Bliskog istoka i Afrike. Postali su industrija kao bilo koja druga, iako često ne odgovoraju nikome za zločine koje počine.

Takve firme čuvaju naftna polja u Libiji, pomažu Pentagonu, suzbijaju pobune u Africi i obučavaju centralne snage na Blikom istoku.

#Svijet