Članak

Tragedija u SAD:Srebreničanin Mersed Dautović ubio svoju djevojku, pa izvršio samoubistvo

Policija je pronašla tijela muškarca i žene prije 11 sati u garaži stambenog kompleksa.

U Des Moinesu, glavnom gradu američke države Iowe, Srebreničanin Mersed Dautović ubio je svoju djevojku i počinio samoubistvo u nedjelju ujutro, pišu američki mediji, prenosi novinska agencija Patria.

Policija je pronašla tijela muškarca i žene prije 11 sati u garaži stambenog kompleksa. Policijski izvor je potvrdio da se radi o 32-godišnjem Mersedu Dautoviću i njegovoj djevojci čiji identitet nije objavljen. Obdukcija će biti obavljena danas. 

Dautović i njegova djevojka živjeli zajedno u apartmanskom naselju, a susjedi su ispričali da je ona uvijek bila ljubazna. 

Dautović je i ranije bio u zatvoru. Izašao je u januaru nakon što je odslužio 20 mjeseci kazne jer je pretukao čovjeka 2008. godine. Osuđen je 2012. godine. Ponovno suđenje Dautoviću je bilo zakazano za danas u 10 sati u sudu u Des Moinesu. Savezni tužioci su tražili od 11 do 14 godina za ono što su nazvali "užasnim nasilnim kriminalom". 

Dautović je rođen u Srebrenici, a njegova porodica je preselila u Sarajevo kada je imao 12 godina, nakon što je srpska vojska okupirala Srebrenicu. Njegov otac je ubijen u genocidu, a Mersed je živio u izbjegličkom kampu prije preseljenja u SAD, tada je imao 15 godina.

Dautović je naučio engleski jezik, završio srednju školu i koledž i postao građanin SAD-a. Diplomirao je na Policijskoj akademiji Des Moines u decembru 2007. godine, a nakon toga je završio i obuku za rad na terenu. 

#Svijet