Članak

Na Kosovu otvorena istraga protiv 135 osoba osumnjičenih za terorizam

Većina njih je uhapšena septembra prošle godine a sumnja se da su bili u Siriji ili su regrutovali ljude za račun terorističkih organizacija IS i AL NUSRA, piše Koha ditore.

Na Kosovu je počela istraga protiv 135 osoba osumnjičenih za terorizam, izjavila je za prištinski dnevnik Koha ditore portparolka Specijalnog tužilaštva Kosova Liridona Kozmaći, prenosi novinska agencija Patria.

Prema njenim riječima, od toga broja samo protiv jedne osobe se odustalo od istrage za krivično djelo terorizama, dok je druga osoba optužena za nedozovoljeno posjedovanje oružja.

Specijalno Tužilaštvo Kosova očekuje da će biti podignute optužnice za tu grupu građana zbog sumnje da su počinili krivična djela koja se vezuju za terorizam. Većina njih je uhapšena septembra prošle godine a sumnja se da su bili u Siriji ili su regrutovali ljude za račun terorističkih organizacija IS i AL NUSRA, piše Koha ditore.

Do sada je podignuto nekoliko optužnica uključujući i one protiv imama džamija za koje se vjeruje da su učestvovali u regrutovanju omladine za učešće u ratovima u Siriji i Iraku.

#Svijet