Objavljeno u kategoriji Svijet na 19.04.2015 11:06:42

Mediteran masovna grobnica: U moru pluta 650 mrtvih tijela

Spasioci pokušavaju iz mora izvući preživjele

U libijskim vodama u Mediteranu prevrnuo se brod u kojem je bilo oko 700 imigranata. Nesreća se dogodila 210 kilometara južno od italijanskog otoka Lampedusa, prenosi novinska agencija Patria.  

Kako javlja Times of Malta, do sada je spašeno 28 osoba, ali strahuje se da ih je više stotina poginulo. Nesreća se dogodila oko ponoći, a vjeruje se da je do prevrtanja došlo zato što se veći broj imigranata pomaknuo na jednu stranu broda, nakon što im se približio trgovački brod.

Mark Micallef, novinar dnevnog lista Times of Malta, na Twitteru je objavio da u moru pluta oko 650 mrtvih tijela.

"Prije nego se Europa probudila, više od 650 ljudi umrlo je na njenom pragu", napisao je Micallef, te dodao:

"Spasitelje treba pohvaliti. Možete li zamisliti kakav je osjećaj izvlačiti mrtvo dijete iz mora?".

Malteška mornarica za BBC je potvrdila da je u toku velika operacija spašavanja u kojoj sudjeluju i italijanski brodovi. Malteški premijer Joseph Muscat, čiji brodovi također sudjeluju u akciji spašavanja, kaže kako se strahuje od velikog broja stradalih.

U potrazi sudjeluju 23 broda i tri helikoptera.

"Trenutno se ovo i dalje vodi kao operacija spašavanja, ali uskoro ćemo samo moći tragati za tijelima", kazao je za BBC glasnogovornik talijanske obalne straže.

"Strahujemo da je ovo tragedija doista ogromnih proporcija", izjavila je za SkyTG23 Carlotta Sami, glasnogovornica UN-ove komisije za izbjeglice.

Ako se potvrdi da je u nesreći poginulo oko 700 ljudi, kao što se sada strahuje, ovo bi mogla biti jedna od najvećih katastrofa s imigrantima na Mediteranu. Broj mrtvih samo od početka ove godine tako bi se popeo na oko 1500. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android