Članak

U Vijeću sigurnosti UN-a plakali nakon što su vidjeli kako ljekari oživljavaju sirijsku djecu

Sirijska vlada negira da je odgovorna za napad koji se dogodio 16. marta u regiji Idlib. Sirijski doktori, potvrđujući ono što su aktivisti izvijestili nakon napada, kazali su Vijeću sigurnosti kako s

Članovi Vijeća sigurnosti UN-a zaplakali su prilikom prikazivanja stravične snimke koja je pokazala posljedice hemijskog napada hlorom na sjeverozapadu Sirije prošlog mjeseca, prenosi novinska agencija Patria.

Na snimci se vidi kako ljekari pokušavaju oživjeti troje djece mlađe od četiri godine. Samantha Power, američka ambasadorica, video je opisala kao "vrlo emotivan" te je kazala kako će odgovorne osobe biti kažnjene.

Sirijska vlada negira da je odgovorna za napad koji se dogodio 16. marta u regiji Idlib. Sirijski doktori, potvrđujući ono što su aktivisti izvijestili nakon napada, kazali su Vijeću sigurnosti kako su se iznad sela Sarmin čuli helikopteri. 

Upravo nakon toga osjetili "snažan miris izbjeljivača" poslije čega je više desetina osoba došlo u lokalnu bolnicu zbog problema s disanjem.

Zaher Sahloul, predsjednik Sirijsko-američkog ljekarskog društva, kazao je kako su delegati UN-a bili pod dojmom onoga što su vidjeli.

-Neki od njih su plakali. Jasno da su pod utjecajem onoga što su vidjeli i onoga što su čuli. Mnogi su kazali kako je ovo nečuven potez te da bi počinitelji trebali biti privedeni pravdi, izjavio je Sahloul za BBC i dodao da mnogi delegati smatraju da Organizacija za zabranu hemijskog oružja treba provesti brzu i ozbiljnu istragu.

Samantha Power kazala je kako u sobi nije vidjela osobu koja nije plakala.

-Ovaj će zapis biti dokumentiran i u jednom će se trenutku koristiti na sudu, kazala je Power.

Aktivisti su kazali kako su je sirijska vlada bacila pet bombi koje su sadržavale hlor. Napad na Sarmin proveden je samo nekoliko dana nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se osuđuje korištenje otrovnih hemikalija kao što je hlor. 

SAD i drugi članovi vijeća optužili su vladu Bashar al-Assada da provodi napade hemijskim oružjem. Kažu da sirijska vojska jedina u ovom sukobi ima helikoptere koji su se mogli čuti u Sarminu ali i u drugim mjestima gdje su provedeni napadi.

#Svijet