Članak

Konferencija o klimatskim promjenama i religijama u Vatikanu 28. aprila

Skup će otvoriti glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, predsjednik Papinskoga vijeća 'Pravda i mir' kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, te kancelar Papinske akademije nauka biskup Marcelo S

U Vatikanu će 28. aprila biti održan Skup o klimatskim promjenama i religijama na poticaj Papinske akademije nauka u saradnji sa Svjetkom konferencijom religija za mir, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Skup će otvoriti glavni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, predsjednik Papinskoga vijeća 'Pravda i mir' kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, te kancelar Papinske akademije nauka biskup Marcelo Sánchez Sorondo.

Na skupu će učestvovati 60 predstavnika iz svijeta nauke, diplomatije, stručnjaka za razvoj, te 20 vjerskih vođa. Simpozij se održava gotovo neposredno prije objavljivanja nove enciklike pape Franje o okolišu, i održavanja sastanka o klimatskim promjenama u Parizu, u decembru ove godine, na kojemu će trebati, u obliku posebnog dokumenta, sastaviti obaveze svih zemalja i privrednih moćnika u borbi protiv ispuštanja tvari koje utječu na klimu.

Na kraju skupa bit će objavljena zajednička izjava o moralnoj i vjerskoj dužnosti održivosti, i istaknuta bitna veza između poštovanja okoliša i poštovanja ljudi, posebno siromašnih, isključenih iz društva, žrtava trgovine ljudima i savremenog ropstva, djece i budućih naraštaja.

#Svijet