Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 17.04.2014 00:00:00

Topčić: Tražiti javno izvinjenje od Abdulaha Sidrana je sramotan uslov

Sidran: Najveće književno ime u BiH

Abdulah Sidran jedan je od osnivača PEN Centra BiH i ako bi se ta organizacija sastojala od samo jednog člana taj jedan bio bi upravo on, kazao je za bh. novinsku agenciju književnik Zlatko Topčić, član PEN Centra o povratku Abdulaha Sidrana u PEN Centar BiH.

On je dodao da je Sidran nesumnjivo najveće književno ime u BiH. Podsjećamo, Abdulah Sidran 2001. godine istupio je iz članstva PEN Centra, ali je prije nekoliko dana zatražio ponovno članstvo. Na Sidranovu molbu odgovorio je Zvonimir Radeljković predsjednik UO PEN Centra, tražeći da se Sidran javno izvini za svoje tekstove i istupe koje je pisao proteklih desetak godina, a koji su se između ostalog odnosili i na PEN Centar.

Topčić za NAP kategorično odbacuje takvu mogućnost i smatra da ovim činom PEN Centar dosta govori o sebi.

- To je sramotan preduslov. Prije svega to nije statutarno tako da to ne može biti uslov da bi bio primljen. Nije riječ ni o kakvim klevetama nego o argumentiranom nastupu Abdulaha Sidrana koji govori o nekim pojavama. Ako je PEN zaista demokratska institucija kakvom se predstavlja, mislim da njegov ponovni prijem u tu organizaciju je samo formalnost, njegov povratak treba da bude na čast toj organizaciji  - naglasio je Topčić.

Josip Muselimović, ugledni advokat i član PEN Centra za Patriu kaže da iako je Sidran sam istupio, sada je izrazio želju za povratkom u ovu instituciju.

- Podržavam to nastojanje, jer akademik Sidran je u svakoj asocijaciji, a osobito u PEN Centru dobrodošao. Procedura će biti kao kod svakog drugog prijema – kazao je Muselimović.

Enes Duraković, književni historičar za Patriu je kratko odgovorio na pitanje da li je za vraćanje Sidrana u PEN Centar.

- Naravno da jesam – kazao je Duraković.

Topčić je dodao da je Sidran pisao i ukazivao na neke negativne pojave u književnom životu i o problemima koji su se godinama gomilali.

- Na svoj način je direktno prozvao neke ljude za koje smatra da su uzurpirali neke pozicije u književnom životu BiH. On želi da se vrati u PEN Centar i da u okviru te institucije, demokratske institucije, raspravi stvari. Ovo je na neki način iskušenje, pokazatelj demokratičnosti PEN Centra kao organizacije, njene spremnosti da unutar sebe čuje i neke disonantne glasove  - zaključio je Topčić.

Sidranovo ponovno članstvo u PEN Centru ranije su podržali su i Alma Lazarevska, Ivan Kordić i akademik Esad Duraković.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android