Objavljeno u kategoriji Svijet na 18.04.2015 10:35:35

Američka katolička crkva: Žrtvama pedofilije isplaćeno 120 miliona dolara odštete

Američka crkva svake godine izdaje izvještaj o optužbama za zlostavljanje (Foto: Hina)

Američka katolička crkva potrošila je između juna 2013. i juna 2014. godine 120 miliona dolara za obeštećenje žrtava seksualnog zlostavljanja te 30 miliona za programe borbe protiv pedofilije, piše u petak u godišnjem izvještaju koji su naručili biskupi, prenosi novinska agencija Patria.

U tom 12. izvještaju ističe se da je 120 miliona potrošeno na obeštećenje, terapije za žrtve i advokatske troškove dok je tridesetak miliona poslužilo za prevenciju, precizira Konferencija američkih biskupa.

Američka crkva svake godine izdaje izvještaj o optužbama za zlostavljanje i naporima crkve nakon izbijanja skandala sa svećenicima pedofilima u SAD-u 2002. kad je bostonski nadbiskup priznao da je štitio svećenika odgovornog za brojna seksualna zlostavljanja.

Tokom razdoblja 2013./14., prispjelo je 657 optužbi za svećeničku pedofiliju, od kojih je za 130 utvrđeno da su osnovane, 243 se istražuje ali ostale nisu dokazane.

Trideset sedam slučajeva prijavljena sekularnim vlastima uključuje trenutno maloljetne osobe, od kojih je šest potvrđeno, a ostali podvrgnuti istrazi ili nedokazivi, dodaje Konferencija.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android