Članak

Jugoistočna Evropa: Ministri pravde i unutrašnjih poslova u zajedničkoj borbi protiv terorizma

-Terorizam je prijetnja koja kod naših građana izaziva latentan strah i kojom se trebamo baviti zajednički, bez odlaganja, kazao je Krivokapić.

Ministri unutrašnjih poslova i ministri pravde iz jugoistočne Evrope (JIE) saglasili su se o važnosti zajedničkog pristupa sprečavanju, otkrivanju i borbi protiv terorizma u regionu na konferenciji ministara pravde i unutrašnjih poslova koja je završena danas u Budvi, Crna Gora, prenosi novinska agencija Patria.

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) će nastaviti da podržava izradu platforme za regionalnu saradnju u jugoistočnoj Evropi koja bi okupila sve relevantne nacionalne, regionalne i međunarodne aktere s ciljem razvijanja zajedničkog pristupa pitanju terorizma i stranih boraca terorista.

Ranko Krivokapić, predsjednik Skupštine Crne Gore, je u svom uvodnom izlaganju rekao da je ovako dobar odziv ministara na konferenciju pokazatelj velikog interesa da se ovaj problem zajednički rješi.  

-Terorizam je prijetnja koja kod naših građana izaziva latentan strah i kojom se trebamo baviti zajednički, bez odlaganja, kazao je Krivokapić.  

Na početku konferencije učesnicima su se obratili Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Zoran Pažen, ministar pravde Crne Gore, Vesna Györkös Žnidar, ministarka unutrašnjih poslova Slovenije, Saimir Tahiri, ministar unutrašnjih poslova Albanije, Mitja Drobnič, šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, i Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju.

Svi su se složili da terorizam predstavlja prijetnju koja prevazilazi granice regiona i podsjetili da kriminalci u region sarađuju mnogo efikasnije nego institucije.

-Fenomen terorizma kao takav iziskuje regionalnu i globalnu saradnju svih relevantnih institucija i aktera, rekao je Goran Svilanović i dodao da ovaj fenomen ističe značaj odlučnog regionalnog odgovora s obzirom da njegove posljedice utiču na cijeli region, ali i šire.  

Sekretarijat Savjeta za regionalnu saradnju je podržao organizaciju ministarske konferencije predvođenu Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore i Ministarstvom unutrašnjih poslova Slovenije pod pokroviteljstvom Brdo procesa i albanskog predsjedavanja Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

#Svijet