Objavljeno u kategoriji Svijet na 16.04.2015 09:30:14

Na slobodi zbog liječenja: Goran Hadžić stigao u Srbiju

Hadžić: Boluje od tumora (Foto: ICTY)

Haški optuženik Goran Hadžić doputovao je u srijedu navečer u Beograd poslije odluke Haaškog suda (ICTY) da ga pusti na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i nastavka liječenja u Srbiji, potvrdio je medijima Hadžićev advokat Zoran Živanović, prenosi novinska agencija Patria.

Hadžić je oko 23 sata sletio u na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" letom Air Serbie iz Amsterdama, a potom krenuo prema Novom Sadu gdje ima kuću. Tamo će po odluci sudskog Vijeća provoditi vrijeme pod kontrolom srbijanskih vlasti koje su se garancijom ICTY-u obavezale nadzirati ga po uvjetima određenim za puštanje na privremenu slobodu.

Nakon što mu je u novembru 2014. godine dijagnosticiran tumor na mozgu, ICTY je naložio da Hadžić bude pušten na privremenu slobodu radi liječenja. Po odluci sudskog Vijeća, u Den Haag bi se trebao vratiti u maju. No, točan datum njegova povratka je “povjerljiva informacija”, novinarima je ranije u srijedu potvrdio i predsjednik Nacionalnog vijeća za saradnju s ICTY-em Rasim Ljajić.

Troškove Hadžićeva putovanja i liječenja platiti će Srbija koja je, kako se navodi u odluci Suda koja ga je dužna i uhapsiti pokuša li bijeg ili na koji drugi način prekrši uvjete privremenog puštanja na slobodu.

Suđenje Hadžiću je u prekidu od oktobra 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Odbrana je precizirala da Hadžić boluje od tumora i da je bolest “u konačnoj fazi”.

Suđenje Hadžiću za zločine u Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine započelo je 2012. godine nakon što je uhapšen poslije sedam godina skrivanja, a prekinuto je u novembru prošle godine.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android