Članak

TROJKA OSTALA BEZ UIO BiH Konaković potvrdio: I sad ostaje HDZ-u, Čović i Dodik trebaju se dogovoriti

Tvrdi kako pregovaračka pozicija nije bila dobra i vodila se u okviru „stečenih prava i pozicija“ kriveći SDA za ono što su ranije davali HDZ-u i SNSD-u. 

(Patria) - Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković potvrdio je večeras u emisiji kod Senada Hadžifejzovića kako Uprava za indirektno oporezivanje BiH ostaje HDZ-u, iako je osmorka, odnosno SDP bio zainteresiran za tu poziciju. 

Na direktno pitanje oko finansijske vertikale i Uprave za indirektno oporezivanje s obzirom da već godinama je drži kadar HDZ-a Konaković je jasno kazao:

"I sad je HDZ, samo kako će se Dodik i Čović dogovoriti", kazao je šef NIP-a. 

Tvrdi kako pregovaračka pozicija nije bila dobra i vodila se u okviru „stečenih prava i pozicija“ kriveći SDA za ono što su ranije davali HDZ-u i SNSD-u. 

"Uspjeli smo iznivelisati agencije, ne možemo sjesti i reći kao da mi imamo apsolutnu većinu pa mi njima trebamo, nije to ta pozicija. Mislim da smo u pregovorima, u ovakvoj poziciji dobili maksimum. Zaista", smatra Konaković. 

No, ovo je pokazatelj još jedne izgubljene bitke SDP-a iz kojeg su najavljivali da neće odustati od ove pozicije. Potvrdili su to i Vojin Mijatović i Nermin Nikšić. 

Kada je riječ o prijedlozima za Vladu FBiH, Konaković je izrazio nezadovoljstvo određenim prijedlozima, a insinuirao je da je "moglo biti i drugačije" odnosno i gore. 

"Da biram ja i da imam mogućnost da uzmem olovku i napišem, pola bi bilo drugačije, barem pola. Ali da ja sad uđem u glave procesa SDP-a i svih ljudi, ne mogu teško je", kazao je. 

Priznaje da sa HDZ-om nema odnosa u smislu da im se miješaju u kadroviranje. 

"Ne možemo, u njihovom kadriranju do sada se problem pojavio Sanja Vlaisavljević zbog njenih izjava i to je prvi ozbiljan koji mi imamo u smislu izvršne vlasti. Ove kadrove druge koje je HDZ zanovio svoju ekipu, održali su nam lekciju svima. Na nivou Vijeća ministara, na nivou Vlade FBiH neki prijedlozi, oni obnavljaju infrastrukturu ljudsku. Mora biti neki princip, presuda, ako po zakonu ne može nemoj ga predlagati", kazao je Konaković. 

#BiH