Članak

U SIPA-i 56 Bošnjaka manje nego što im pripada, isti broj rukovodećih pozicija Bošnjaka i Srba

Srba je 298 od kojih 203 policijska službenika, 35 državnih službenika i 60 zaposlenika.

Piše: Amra Vrabac

Od 741 uposlenog u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu 315 je Bošnjaka i to 245 policijskih službenika, 23 državnih službenika i 47 zaposlenika. Podaci su ovo koji su dostavljeni državnom zastupniku Šemsudinu Mehmedoviću.

Srba je 298 od kojih 203 policijska službenika, 35 državnih službenika i 60 zaposlenika.

U SIPA-i je 125 Hrvata i to 104 policijska službenika, sedam državnih službenika i 14 zaposlenika, dok je iz reda ostalih troje uposlenika i to dva policijska službenika i jedan zaposlenik.

Kada je riječ o nacionalnoj zastupljenosti policijskih službenika prema pozicijama u ovoj policijskoj agenciji rukovodilac je Srbin Darko Ćulum, a zamjenik direktora Hrvat Zoran Galić.

Rukovodećih policijskih službenika  - načelnici organizacionih jedinica je 51 od čega Bošnjaka 20 i to pet rukovodećih i 15 šefova unutrašnjih organizacionih jedinica. Srbi su na četiri rukovodeće i 13 šefovskih pozicija. Hrvati su na dvije rukovodeće i na deset pozicija šefova unutrašnjih organizacionih jedinica.

Kada je riječ o nacionalnoj zastupljenosti državnih službenika na pozicijama u SIPA-i Bošnjaci su na četiri pozicije (dva rukovodeća državna službenika i dva šefa organizacionih jedinica), Srbi na šest (dva rukovodeća i četiri šefa unutrašnjih organizacionih jedinica), a Hrvati imaju jednu poziciju šefa unutrašnje organizacione jedinice, dok iz reda ostalih nema niko na rukovodećim pozicijama. Dakle Bošnjaci i Srbi imaju po 24 rukovodeće pozicije, a Hrvati 14.

Prema analizi nacionalne zastupljenosti Bošnjaka je manje za 56 nego što im pripada, Srba je više za 70, a Hrvata za 11, dok iz reda ostalih nedostaju 24 uposlenika.

Iako je Patria od SIPA-e još početkom marta zatražila ove podatke, kao i broj upražnjenih rukovodećih pozicija odgovore nismo dobili.

Odranije je poznat disbalans u broju zaposlenih Bošnjaka, ali i na rukovodećim pozicijama u ovoj agenciji.  

#BiH #SIPA #disbalans #ŠemsudinMehmedović