Članak

26 godina od najveće nogometne tragedije: Poginulo je 96 navijača Liverpoola, a 766 je povrijeđeno

Sutra 15. aprila 1989. navršava se 26 godina od velike nogometne tragedije, piše novinska agencija Patria. 15. april ostat će zapamćen kao datum najveće tragedije u engleskom nogometu, ali i jedne od

Sutra 15. aprila 1989. navršava se 26 godina od velike nogometne tragedije, piše novinska agencija Patria. 15. april ostat će zapamćen kao datum najveće tragedije u engleskom nogometu, ali i jedne od najvećih nogometnih katastrofa koje su se ikada dogodile u svijetu.

Tokom utakmice polufinala FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta na stadionu Hillsborough u Sheffieldu poginulo je 96 navijača Liverpoola, a 766 je povrijeđeno. Većina je preminula od posljedica ljudskog stampeda nakon što su doslovno zgnječeni uz ogradu koja je dijelila navijače i teren.

Pošto se očekivao velik broj navijača oba kluba, mediji su zamolili sve koji planiraju doći na stadion da to učine dosta prije početka utakmice zakazane za 15 sati. No, između 14.30 i 14.40 ispred stadiona stvorila se veća grupa Liverpoolovih navijača koji su očajnički pokušavali ući prije sučevog zvižduka.

Zbog uskog grla na ulazu, broj sve nervoznijih navijača povećavao se iz sekunde u sekundu,a policija nije odlučila otvoriti dodatne ulaze sve do posljednjeg trenutka. Kada su to napokon učinili, gotovo 5.000 ljudi nekontrolirano je pohitalo kroz vrata.

Katastrofa je bila neizbježna. Već ionako pretrpan "kavez" postao je pretijesan, a najgore su prošli oni koji su imali najbolja mjesta, odmah do ograde uz teren.

Službena istraga, poznatija pod nazivom "Taylor report", donijela je zaključak da je krivac za katastrofu na Hillsboroughu krah policijske kontrole. FA je donio uredbu o zabrani metalnih ograda na engleskim stadionima, ali i tome da u Engleskoj mogu postojati nogometni stadioni s isključivo sjedećim mjestima.

#Svijet