Objavljeno u kategoriji BiH na 16.02.2014 00:00:00

Svoboda: Beograd ne bi podržao Dodikovo otcjepljenje

Svoboda: BiH je potreban bazični dogovor

Postoji veliki interes Evropske unije da se situacija u BiH pomakne sa mrtve tačke i svi žele iskoristiti ovu situaciju sa demonstracijama da uvjere lidere kako je neophodno postići minimum konsenzusa o budućnosti zemlje, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Hanes Svoboda (Hannes Swoboda) austrijski političar i član Evropskog parlamenta.

On je na taj način prokomentirao sutrašnji novi dolazak komesara za proširenje EU Štefana Filea u Sarajevo, te najavu dolaska baronese Ketrin Ešton (Catherine Ashton).

- BiH je potreban bazični dogovor, a ako političari sad nemaju volju da ga postignu, sumnjam da bi se to promijenilo vanrednim izborima. Krajnje je vrijeme da se postigne dogovor o Sejdić-Finci i to je prioritet, a ne novi izbori – kaže Svoboda.

Na pitanje kako postići taj „minimum konsenzusa“ kada lider manjeg entiteta Milorad Dodik pri svakom pomenu pregovora traži otcjepljenje od BiH, Svoboda odgovara da treba Dodika pitati kako to misli ostvariti.

- Dodika treba pitati šta on ustvari planira uraditi sa Republikom Srpskom. Zar misli da će Beograd žrtvovati zeleno svjetlo koje je dobio od Brisela i Vašingtona zbog njega? Bio sam nedavno u Beogradu i siguran sam da za takav korak ne bi dobio podršku. Ko bi ga priznao, možda neke udaljene zemlje, ali on se treba zapitati šta je njegova budućnost sa takvom retorikom – oštar je Svoboda.   

Ovaj član Parlamenta EU prokomentirao je i informacije da Evropska komisija, na zahtjev Hrvatske kao članice EU, vrši pritisak na bošnjačke političare da prihvate treći entitet kao opciju za reformu Federacije BiH. Svoboda smatra da to nije slučaj.

- Mislim da to nije tačno. Ali, to je pitanje za domaće vlasti. Nije do nas da namećemo nekakva riješenja zbog Hrvatske nego je do Bošnjaka i Hrvata da nađu svoje riješenje za FBiH kako bi ona bila funkcionalnija i korisnija za građane – zaključuje Svoboda. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android