Objavljeno u kategoriji Svijet na 13.04.2015 14:53:56

Više od 6.000 Evropljana na ratištu u Siriji

Brojni razlozi zbog kojih se Evropljani odlučuju na odlazak u Siriju

Broj Evropljana koji se bore na strani ISIL-a u Siriji mogao bi biti veći od 6.000, rekla je evropski komesar za pravosuđe Vera Juriva

-Na evropskom nivou, pretpostavljamo da je između 5.000 i 6.000 pojedinaca otišlo u Siriju, izjavila je Juriva francuskom dnevniku "Figaro", dodajući da je taj broj najvjerovatnije mnogo veći zbog poteškoća u praćenju stranih boraca u sukobu.

Prema njenim riječima, po pitanju terorističkih napada u Parizu i Kopenhagenu, donesena je odluka da se ne dozvoli da strah nadvlada ostala osjećanja.

Juriva je naglasila da EU želi da radi na unapređenju sprečavanja odlazaka u Siriju ili u Irak i da, sem religije, pronađe i druge razloge zbog kojih se ljudi odlučuju da se pridruže džihadistima.

Ona je naglasila da su britanske istraživačke organizacije otkrile "želju za avanturom, dosadu, nezadovoljstvo svojom životnom situacijom i nedostatak mogućnosti" kao neke od uzroka zbog kojih pojedinci ostavljaju porodice o odlaze u Siriju.

-Pažnju treba usmjeriti i na ubrzavanje razmjene informacija između policijskih snaga i sudskih sistema država članica, istakla je Juriva, dodajući da je neophodna i veća razmjena obavještajnih podataka.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android