Članak

Ogrešević: Danas o Alagiću nižu hvalospjeve i oni koji su direktno odgovorni za bol i nepravdu koja mu je presudila!

General Alagić je umro ponižen i proganjan

(Patria) - Dvadeset godina navršilo se danas od kako je prestalo da kuca srce velikog ratnika, vojskovođe, heroja Oslobodilačko-odbrambenog rata, jednog od najvećih sinova Bosne i Hercegovine, generala Mehmeda Alagića.

"General Alagić nije umro od srca, već od nepravde", kazao je prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović na vijest o smrti legendarnog krajiškog komandanta.

General Alagić je umro ponižen i proganjan, u večernjim satima, 7. marta 2003. godine, u jednom sanskom ugostiteljskom objektu.

Alagić: Sučio se s velikom nepravdom

Danas se svi bh. građani s ponosom sjećaju Alagića, posebno Krajišnici. Načelnik Općine Cazin i predsjednik NES-a Nermin Ogrešević za Patriju kaže da su 'nepravde teret pod kojim pucaju i najsnažnija srca, a upravo takvo je bilo srce našeg generala, junaka i Krajišnika Mehmeda Alagića'.

"Danas se navršilo punih 20 godina od odlaska ovog velikog čovjeka koji nedostaje i svojoj Krajini i Bosni i Hercegovini. Iako danas o njemu nižu hvalospjeve i oni koji su direktno odgovorni za bol i nepravdu koja mu je presudila, gorčina zbog te činjenice ne umanjuje naš ponos i zahvalnost što smo ga imali u najtežim trenucima za našu domovinu.

General Mehmed Alagić ostaće svjetionik sadašnjim i budućim generacijama jer je svojim životom pokazao da se krajiški čovjek srcem, razumom i svim svojim kapacitetima do kraja bori za svoju zemlju i narod, bez obzira na posljedice", kazao je Ogrešević te dodaje:

"Molimo Gospodara da našeg generala nagradi najvećim nagradama za sve što je učinio za svoju Krajinu i domovinu Bosnu i Hercegovinu".

Alalgić je bio komandant Operativne grupe (OG) Bosanska krajina, zatim komandant 3. korpusa Armije RBiH, pa nakon toga komandant 7. Korpusa ARBiH, gdje je i unaprijeđen u čin generala.

Ostat će upamćen kao ratnik koji je komandirao operacijom oslobađanja Vlašića.

#BiH #NerminOgrešević #MehmedAlagic