Objavljeno u kategoriji Biznis na 16.04.2014 00:00:00

SIPA aktivirala istragu o NLB banci u aferi teškoj 22 miliona eura!

Sjedište NLB banke u Sloveniji: Istraga krenula još 2011. godine

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uključila se u istragu o poslovanju Nove ljubljanske banke (NLB) i to u dijelu koji se odnosi na djelovanje u Bosni i Hercegovini, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz dobro upućenih izvora.

SIPA se uključila u istragu tešku između 22 i 24 miliona eura koja je prije nešto više od dvije godine pokrenuta u Sloveniji, a usmjerena je prvobitno protiv bivših članova Uprave ove banke. Oni se terete za dodjelu sumnjivih zajmova, koji su rezultirali enormnim gubicima ove banke u državnom vlasništvu.

Prema saznanjima Patrie, predmet istrage u BiH je transakcija u kojoj je kupljen plac u centru Sarajeva, pored zgrade Raiffeisen banke, a preko puta univerzitetskog kampusa. U transakciju su, kako saznajemo iz izvora u SIPA-i, bile osim NLB-a uključene i bh. firme „Profin Invest“, „Vranica“ i „Unioninvest“, koji je bio vlasnik prodate parcele na kojoj se trebao graditi poslovno-stambeni centar.

Zvanično, iz SIPA-e ovu informaciju nisu htjeli potvrditi, ali je nisu ni demantirali, navodeći da o ovom slučaju ne mogu iznositi bilo kakve inforrmacije u javnosti.

- U vezi sa Vašim upitom kojim ste od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tražili odgovor na pitanje: “Da li SIPA vodi istragu o poslovanjima NLB banke u Bosni i Hercegovini?“, obavještavamo Vas o sljedećem: Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u ovom trenutku ne može iznositi bilo kakve informacije u vezi sa naprijed navedenim – kazali su iz SIPA-e u zvaničnom dopisu.

Istraga je u ovom slučaju u Sloveniji otvorena još sredinom 2011. godine kada je slovenska policija na području Ljubljane i Kranja pretresla kuće zaposlenika Nove ljubljanske banke (NLB), osumnjičenih za zloupotrebu položaja i ovlasti, a pretražene su i prostorije banke u Ljubljani, objavili su tada slovenski mediji.

Kako su tada pisali hrvatski mediji, kriminalistička istraga protiv dvoje službenika Nove ljubljanske banke (NLB) - izvršnog direktora banke Tomaža Jezerca i njegove pomoćnice Metke Krek - pokrenuta je zbog prijave hrvatskog državljanina i zadarskog poduzetnika Vjeke Bubića.

Kako je prenio ljubljanski Dnevnik, Bubić je prijavio šefove NLB-a, jer su mu neopravdano zaplijenili depozit u visini milion i pol eura pologa za osiguranje kredita koji je odobren za projekt i sarajevskog „Profin Investa“ oko izgradnje poslovno-stambenog kompleksa u Sarajevu. Projekt je propao, a NLB, koja je u njega uložila milione eura, naplatila se od Bubićeva depozita.

Međutim, ova afera još nije do kraja rasvjetljena te je slovenske i bh. istražitelje zaintrigiralo zašto je NLB banka pristala finansirati kupovinu zemljišta koja je koštala čak 19.000 eura po kvadratnom metru te gdje je novac na kraju završio! Kada su Slovenci shvatili da je projekt sporan aktivirali su hipoteku na zemljište, ali je utvrđeno da je njegova vrijednost višestruko niža od kupovne.

Iako je ovaj predmet već duže vrijeme aktivan, nezvanično saznajemo, da je u posljednje vrijeme intenziviran te je SIPA izuzela određenu dokumentaciju iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevu, a dokumentacija je pripavljena i od NLB banke i Leasinga, prenosi NAP. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android