Članak

Zbog onoga što se desilo u Srebrenici, međunarodna zajednica ima obavezu pomoći BiH

Bivši predsjednik Slovenije jedan je od kandidata za generalnog sekretara UN-a, koji se bira 2016. godine, što je izvazvalo veliku pažnju bh. javnosti

Još je rano iznositi bilo kakve ocjene o izbornom procesu za novog generalnog sekretara Ujedinjenih naroda.

Međutim, činjenica da je istočno evropska izborna grupa u okviru UN-a jedina regionalna izborna grupa koja još nije dala generalnog sekretara UN-a, opravdava to da se velika pažnja daje upravo mogućim kandidatima za ovu poziciju iz naše regionalne izborne grupe – rekao je u ekskluzivnom intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Danilo Tirk (Türk), bivši predsjednik Slovenije i jedan od najozbiljnijih kandidata za novog generalnog sekretara UN-a koji će se birati u ljeto 2016. godine.

Generalni sekretar UN-a bira se prema geografskim grupama, a to su Zapadna Evropa i Ostali. Istočna Evropa, Latinska Amerika i Karibi, Azijsko-pacifička grupa i afrička grupa.

Osim Tirka, mediji su ranije najavljivali da među kandidatima za generalnog sekretara UN-a, koji će na ovom mjestu zamijeniti Ban Ki-moona, nalaze se i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak koji je bio i jedan od Visokih predstavnika u BiH.

Na mjestu novog generalnog sekretara mediji spominju i bivšeg šefa srbijanske diplomatije Vuka Jeremića, šeficu diplomatije Hrvatske Vesnu Pusić ali i neke druge diplomate.

Pažnju javnosti u Bosni i Hercegovni svakako je najviše privukla najava da će jedan od kandidata za generalnog sekretara UN-a biti i Danilo Tirk.

Slovenija je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, koja je učinila mnogo na poboljšanju socioekonomse slike u Bosnu i Hercegovini, a sam Tirk dok je bio njezin predsjednik ali i poslije toga učinio je mnogo za BiH.

- BiH je još danas zemlja koja treba međunarodnu pažnju i saradnju, što treba doprinijeti daljnjoj stabilizaciji i ubrzanju razvoja zemlje – rekao je Tirk, dodajući da su politička stabilnost i ekonomski napredak u svakoj zemlji pa i u BiH tjesno povezani.

- U ovom momentu treba dati podršku novoosnovanoj vladi i produbiti dijalog sa Evropskom unijom koja ima posebnu odgovornost prema Bosni i Hercegovini.

Savjet bezbednosti UN-a periodično razmatra izveštaje o položaju u Bosni i Hercegovini. Aktivni su pored toga Program UN za razvoj (UNDP) i druge agencije.

Po mom mišljenju, generalni sekretar UN-a mora pratiti razvoj u regiji Balkana sa velikom pažnjom u cilju stimulisanja aktivnosti organa i organizacija sistema UN-a u Bosni i Hercegovini  i davanja sugestija regionalnim organizacijama i pojedinim zemljama u regionu. Posjete generalnog sekretara u regiji će biti i dalje potrebne.

Tirk je podsjetio da ove godine prolazi druga decenija od vremena teškog zločina - genocida u Srebrenici. Ova tragična okolnost, smatra bivši slovenski predsjednik,  je razlog za ozbiljna razmišljanja o teškim greškama međunarodne politike u odnosu prema Bosni i Hercegovini kao i za traženje odgovora na pitanje kako dalje, piše novinska agencija Patria

 

#Intervju