Članak

Vijeće ministara BiH nije dobilo mišljenje Ureda za zakonodavstvo, zatraženo autentično tumačenje Zakona o OSA-i

Ured za zakonodavstvo pripremit će svoje mišljenje i dostaviti ga Vijeću ministara BiH na dalje postupanje.

Piše: A. Vrabac 

Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH nije dobio materijal prije sjednice Vijeća ministara BiH niti je dao mišljenje o materijalu koji se odnosio na imenovanje novog rukovodstva Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, potvrdio je direktor Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH Džemail Ćibo u izjavi za Novinsku agenciju Patria.

On je kazao da je na sjednici podijeljen materijal te da je sjednica trajala samo nekoliko minuta. Usvojenim zaključkom Vijeće ministara BiH je Uredu naložilo da pripremi rješenja, a Ćibo je kazao da rade na pripremi materijala ali da će Ured dostaviti i pismo predlagaču u kojem će skrenuti pažnju na poštovanje, odnosno nepoštivanje određenih zakonskih procedura i posljedica koje mogu proizvesti doneseni akti na tu instituciju.

Kao što je već i poznato Vijeće ministara BiH je razriješilo direktora i zamjenika direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i Trifka Buhu, a imenovalo novog direktora Almira Džuvu, zamjenika direktora Ristu Zarića i glavnog inspektora Damira Bevandu. Imenovanje je izvršeno bez poštivanja svih zakonskih procedura koje propisuje Zakon o OSA-i i Zakon o zaštiti tajnih podataka.  

Obavještajno-sigurnosna agencija u večernjim satima u četvrtak zaprimila je Zaključak Vijeća ministara BiH kojim se imenuju Almir Džuvo za direktora, Risto Zarić za zamjenika direktora i Damir Bevanda za glavnog inspektora. Iz OSA-e su pripremili dopsi kojim su od predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto i Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH zatražili informacije u vezi sa postupanjem sa tajnim podacima i zahtjevom za davanje autentičnog tumačenja Zakona o obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

U zaključku koji je Vijeće ministara BiH jučer usvojilo precizirano je da Almir Džuvo i Risto Zarić neće imati pristup podacima „vrlo tajno“ dok se ne završi sigurnosna provjera za taj stepen pristupa tajnim podacima. Njihov mandat trebao bi početi 28.02.2023. godine.

Obraćanje OSA-e Krišto i Uredu za zakonodavstvo motivirano je očuvanjem zakonitosti rada Agencije u skladu sa odredbama Zakona o OSA-i i Zakona o zaštiti tajnih podataka, a posebno imajući u vidu kojim sve podacima raspolaže Agencija na osnovu međunarodne saradnje, te obaveza u borbi protiv terorizma i najtežih oblika organiziranog kriminala.  

Od Krišto i Ureda za zakonodavstvo je zatražena jasna instrukcija odnosno obavezujuće pravno mišljenje kome će na dan 28.02.2023. godine biti predate isprave, uređaji, oprema na kojima su pohranjeni podaci koji su zaštićeni oznakom 'tajno' i 'vrlo tajno'.  

Prema Zakonu o OSA-i jasno je precizirano da je generalni direktor odgovoran za profesionalno, zakonito i blagovremeno izvršavanje aktivnosti Agencije, te je dužan štititi od neovlaštenog otkrivanja obavještajne izvore, namjere i operacije, osobe koje prikupljaju podatke, sredstva i metode prikupljanja, kontakte, prikupljene informacije i saznanja, kao i informacije i sredstva dobijena od stranih vlada, obavještajnih i sigurnosnih službi ili drugih organizacija.  a koji podaci su zaštićeni

Kada je riječ o autentičnom tumačenju odredaba Zakona o OSA-i zatraženo je tumačenje da li Agencijom može rukovoditi lice ili lica koja nemaju pristup podacima stepena tajnosti „VRLO TAJNO“.

Inače, ovo imenovanje je izvršeno bez konsultacija sa Zajedničkom komisijom PS BiH za nadzor nad radom OSA-e koja još nije ni formirana, a što se očekuje tek u prvoj polovini marta.

Ured za zakonodavstvo pripremit će svoje mišljenje i dostaviti ga Vijeću ministara BiH na dalje postupanje.

#BiH #VijećeMinistara #OsmanMehmedagić #OSA #Imenovanje #AlmirDžuvo