Članak

Porošenko izazvao buru svojom izjavom: Hitler i Staljin su isti!

Hitler je zajedno sa Staljinom inicirao krvave borbe, a potom su pokušali da zavade i podijele Evropu, istakao je Porošenko na ceremoniji polaganja vijenaca na groblju Bikivnija

Adolf Hitler i Josif Staljin su jednako odgovorni za početak Drugog svjetskog rata, pošto su željeli da podijele Evropu, navodi predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, prenosi novinska agencija Patria.

-Hitler je zajedno sa Staljinom inicirao krvave borbe, a potom su pokušali da zavade i podijele Evropu, istakao je Porošenko na ceremoniji polaganja vijenaca na groblju Bikivnija, nedaleko od Kijeva, u prisustvu predsjednika Poljske Bronjislava Komorovskog.

Govor Porošenka je stigao istog dana kada i odluka Vrhovne rade da usvoji zakon po kojem izjednačava komunizam i nacizam i osuđuje sve aktivnosti sljedbenika ovih režima u Ukrajini.

-Vrijeme je da se ratosiljamo sovjetskih klišea…, rekao je lider ukrajinskog Instituta za nacionalno sjećanje Vladimir Vjatrovič u parlamentu.

Na ovakav razvoj događaja u Ukrajini reagovao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je samo istakao da mu je žao što se zvanični Kijev tako ponaša.

#Svijet