Članak

STARI PROBLEMI Brine li iko o državnoj policiji: Tegeltija zbog Rs zateže s osnovicom i budžetom, podržava ga Višković!

Mi na to ne možemo pristati iz prostog razloga što jednu trećinu tog istog budžeta treba da izdvaja Rs

Piše: A. Čorbo-Zećo


Zakonodavni dio vlasti pokušava iznaći način da se obračun plata zaposlenim u institucijama razdvoji od obračuna plate imenovanih i izabranih zvaničnika, a rade brzinom puža!
Pri tome, prije svega zaboravljaju na tešku materijalnu solventnost prije svih uposlenika državnih policijskih agencija (SIPA, GP, DKPT), a još je neizvjesno da će nacrt Budžeta uputiti u dalju proceduru sa predloženom osnovicom od 630,00 KM po hitnoj proceduri.

Naime, prema saznanjima Patrije Zoran Tegeltija, ministar finansija BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara traži da osnovica ostane 535 KM, jer povećanje, prema njegovim riječima 'nosi previše para'. I nije, naravno Tegeltiji problem Bosna i Hercegovina, već činjenica da se u tom slučaju 'previše povlači od entiteta Rs'.

On ovim zahtjevima sprječava povećanje plata dok je u entitetima predloženo znatno povećanje plata.

Što bi se kazalo jednim udarcem dvije muhe ubija. Ne sekira Tegeltiju osipanje kadra iz Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, jer SNSD i ne želi jake državne institucije!?

Kad je u pitanju plata policijskih službenika, ista je manja u odnosu na sve policijske službenike sa nižih nivoa vlasti u prosjeku od 300 do 800 KM u zavisnosti od čina. A, upravo je politika SNSD-a zasnovana na jačanju Rs-a i obesmišljavanju svega što je državno, pa tako i samih policijskih agencija.

Izdvajanja sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje za potrebe entiteta su od 2012. godine povećana za više od 30% što je rezultiralo drastičnim povećanjem plata uposlenih u entitetskim institucijama dok su plate uposlenih u policijskim institucijama na nivou države stagnirale zadnjih deset godina a prije toga su smanjene za oko 7%.

„Zbog ovakve situacije, u posljednje vrijeme, svjedoci smo odliva kadrova iz policijskih agencija na nivou države, što direktno utiče na sigurnost i kvalitetno obavljanje poslova“, apeliraju iz Sindikata.

Ali koga to briga? Nova vlast igra po pravilima Dodika i Čovića, dok nam uporno s TV ekrana obećavaju prosperitet i bolju budućnost bez korupcije. 

Policajci s državnog niova već su bili prinuđeni mirnim protestima ukazivati na apsurdnosti sistema, ali i njihove velike podređenosti u iznosima plaća u odnosu na kolege iz entiteta. Čini se, sada će opet biti u prilici da policajcima u Rs i FBiH plaće rastu, dok oni stagniraju!?

Da zvaničnici iz Rs-a imaju usaglašene stavove svjedoči i izjava Radovana Viškovića, premijera Rs, a govoreći o sjednici Fiskalnog vijeća, kazao je da je prethodni ministar finansija BiH imao neke zahtjeve koji su u jednom momentu i uvećanje od 200 miliona.

„Mi na to ne možemo pristati iz prostog razloga što jednu trećinu tog istog budžeta treba da izdvaja Rs, tako da toliko uvećanje nije opravdano. Razgovarat ćemo o toj temi u četvrtak - kazao je Višković, ocijenivši da "ukoliko bude zahtjeva koji nisu realni i u interesu Rs-a“, on ih ne može podržati.

Inače, jutros je od strane tri reprezentativna sindikata uposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine upućen dopis na adresu predsjedavajuće i svih ministara u Vijeću ministara u kojem se traži, a imajući u vidu tešku materijalnu situaciju prouzrokovanu inflacijom i stalnim poskupljenjima, te na osnovu informacija o rastu primanja uposlenih u nižim organima vlasti, hitno usvajanje Prijedloga Odluke o visini osnovice za obračun plate u 2023. godini u iznosu od 630,00 KM koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine, te usvajanje nacrta budžeta za 2023. godinu kako bi isti započeo proceduru usvajanja u što kraćem roku.

#BiH #SIPA #GPBiH #ZoranTegeltija #AminaČorboZećo #DKPT