Članak

FUP bez direktora godinama: Nema Nezavisnog odbora, ni konkursa, Čampara upozorio Parlament FBiH

On je u izjavi za Patriju izrazio očekivanje da će vrlo brzo biti završene sve procedure. Priznaje da je situacija vrlo specifična jer FUP već godinama radi bez direktora.

Piše: Amra Vrabac

Od kraja avgusta 2022. godine ne postoji Nezavisni odbor Federalnog parlamenta koji raspisuje i provodi konkursnu proceduru za izbor direktora Federalne uprave policije. FUP je bez direktora već godinama, a od 2019. do sada su bila tri konkursa, ali nijedan kandidat nije dobio podršku Vlade FBiH.

Vlada FBiH je na sjednici 02.02.2023. donijela rješenje kojim je ovlastila Ensada Kormana, glavnog inspektora da rukovodi radom Federalne uprave policije u sastavu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova - Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, u trajanju od 3 (tri) mjeseca od dana donošenja ovog rješenja, koliko vremena je potrebno za provođenje postupka i imenovanje direktora Federalne uprave policije. Korman je bio zamjenik direktora, ali zbog nepostojanja direktora Vlada FBiH ga je ovlastila da rukovodi FUP-om, no i njegov mandat je istekao. 

Teško je očekivati da se u naredna tri mjeseca provede procedura izbora članova Nezavisnog odbora, a zatim i konkursna procedura za izbor direktora i zamjenika direktora. Inače, prošle godine je provedena procedura za izbor članova Nezavisnog odbora, ali u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nije bilo dovoljno glasova za izbor. Sada se cijeli postupak mora ponoviti. U međuvremenu je došlo do konstituisanja novog saziva Parlamenta FBiH pa bi sve moglo ići i malo sporije. 

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara potvrdio je za Patriju da je neophodno što prije izabrati članove Nezavisnog odbora i provesti proceduru izbora direktora FUP-a.

On je 26. januara uputio dopis predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjani Marinković-Lepić i predsjedavajućem Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislavu Martinoviću u kojem im skreće pažnju na trenutnu situaciju u vezi otežanog rada Federalne uprave policije.

„Napominjem vas da je zbog blagovremenog rješavanja višestrukih problema koji opterećuju rad Federalne uprave policije FMUP-a (upražnjena pozicija direktora, istek mandata zamjeniku direktora i sl.) potrebno, što je prije moguće, formirati radna tijela Parlamenta predviđena Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH, odnosno Nezavisni odbor i Odbor za žalbe građana, kako bi se provela konkursna procedura za izbor direjtora i zamjenika direktora FUP“, naveo je Čampara.

On je u izjavi za Patriju izrazio očekivanje da će vrlo brzo biti završene sve procedure. Priznaje da je situacija vrlo specifična jer FUP već godinama radi bez direktora.

Vlada FBiH ranije je glasala o svim imenima s liste koju je 2019. godine dostavio Nezavisni odbor, ali nijedan kandidat nije dobio potrebnu podršku. Nezavisni odbor je krajem aprila 2022. godine poništio raspisani konkurs jer se prijavila samo jedna osoba, dok su se na ponovljeni konkurs mjesec kasnije prijavili Ensad Korman i Svevlad Hoffmann.

Nije tajna da čelnu poziciju direktora FUP-a želi HDZ BiH, ali za sada nema zvanične potvrde da je došlo do takvog dogovora između čelnika HDZ-a Dragana Čovića i stranaka okupljenih oko SDP-a koji su u koaliciji na federalnom nivou.

Treba podsjetiti da ministar unutrašnjih poslova FBiH i direktor ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda. 

No, jedno je sigurno. Federalnu upravu policije treba sačuvati od političkog utjecaja i želja pojedinih političkih lidera da preuzmu kontrolu i nad ovom policijskom agencijom. 

#BiH