Članak

KAPO PRVI FAVORIT U utrci za direktora OSA-e i Šahinpašić, Suljagić, Kafedžić...

Lideri SDP-a i NIP-a Nermin Nikšić i Elmedin Konaković još ne žele otkriti imena onih koje bi oni voljeli vidjeti na ovoj poziciji

(Patria) - Interesiranje javnosti u vezi imenovanja novog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH ne jenjava, a izvjesno je da će na poziciju zamjenika direktora ove agencije biti postavljen kadar SNSD-a Risto Zarić, no ime direktora je još u magli.

Lideri SDP-a i NIP-a Nermin Nikšić i Elmedin Konaković još ne žele otkriti imena onih koje bi oni voljeli vidjeti na ovoj poziciji, ali Patria saznaje da se vrše intenzivni pregovori sa više njih.
Vjerovalo se da će NIP igrati odlučujuću ulogu u imenovanju direktora OSA-e, ali imenovanjem Zukana Heleza, a ne Elmedina Konakovića za zamjenika Borjane Krišto postalo je jasno da bez SDP-a neće biti moguće popunjavanje mjesta direktora OSA-e.

Od tog momenta počela je priča kako će SDP i NiP zajednički doći do imena, ali izvjesno je da će to biti čovjek blizak SDP-u.

Ime prvog favorita za direktora OSA-e koje je najviše spominjano, polako blijedi, jer je ustanovljeno da Erduan Kafedžić, aktuelni šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, nema potrebne reference za postavljanje na ovu funkciju, a i prvenstveno je bio želja NIP-a, pa se krenulo dalje u potragu.

Socijaldemokratskoj partiji bio je prihvatljiv i Almir Džuvo, bivši direktor OSA-e, ali njegova lobiranja kod ambasadora SAD Michaela Murphyja i ambasadora Velike Britanije Juliana Reillyija da ga podrže za ovu poziciju, također neće imati efekta. Naime Zakon o OSA-i strogo zabranjuje da bude treći put imenovan za čelnika ove službe.

Tada je SDP počeo tragati za osobama koje imaju dovoljno obavještajnog iskustva, ili pak operativnog rada u policiji, pa su stigli do Kenana Kape. Prema informacijama Patrije on je trenutno najozbiljniji kandidat koji bi mogao biti predložen za direktora OSA-e.

Kapo je bivši direktor Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu, imenovan je na ovu funkciju na prijedlog SDP-a, prije toga je obavljao funkciju komandira Policijske stanice Vogošća, a jedno vrijeme obavljao je i funkciju direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Trenutno je predsjednik Nezavisnog odbora Skupštine KS.

Uz Kapu, kao želja SDP-a spominje se i Samir Suljagić, direktor Zavoda u Pazariću, ali i Vahidin Šahinpašić Šaje, glavni inspektor SIPA-e, a koji je prihvatljiv Nerminu Nikšiću.
I dok je SDP poprilično čvrsto najavio da će na državnom nivou 'zategnuti' imenovanja dok se ne uspostavi i Vlada FBiH, Konaković ističe da je obaveza da se vrlo brzo i u sigurnosnim agencijama i nekim drugim institucijama popravi zatečeno stanje.

"OSA ima dodatnu dimenziju, koristi se kao ozbiljan alat za pritiske na političke oponente, za pritiske na pravosuđe. Uočili smo mnogo nepravilnosti i zbog jednostavne procedure smjene i imenovanja oni idu prvi, ali i zbog činjenice da je tamo najvjerovatnije najgore stanje. Usaglašavamo imena, razgovaramo sa ljudima iz struke, želja nam je da na čelo OSA-e dođe ozbiljan, stručan, etičan kadar koji neće progoniti političke oponente nego će čuvati sigurnost BiH“, kazao je sinoć Konaković za FTV.

Čak je istakao i da bi na sljedećoj sjednici trebao biti dužnosti razriješen direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić.

''Pitanje procedure u tom smislu potpuno jasno. Najbrže će se desiti zato što tako zakon nalaže. Očekujem da ćemo na sljedećoj sjednici razriješiti direktora Mehmedagića i imenovati novog direktora i njegovog zamjenika'' - istaknuo je Konaković.

(A.Č.Z.)

#BiH #OSA #KenanKapo #VahidinŠahinpašić #SamirSuljagić