Članak

Rat u Siriji: 18.000 palestinskih izbjeglica bez hrane, vode i lijekova

Kada je počela pobuna protiv režima u Siriji, Palestinci nisu htjeli učestvovati u sirijskim obračunima, pa su se kao i mnogi sirijski civili, našli između dvije vatre, prenosi novinska agencija Patri

Izbjeglice u kampu Yarmouk kod Damaska većinom su Palestinci protjerani iz rodne Palestine 1948. godine.

Kada je počela pobuna protiv režima u Siriji, Palestinci nisu htjeli učestvovati u sirijskim obračunima, pa su se kao i mnogi sirijski civili, našli između dvije vatre, prenosi novinska agencija Patria.  

Opkoljeni i gladni, neki su bili prisiljeni da traže novi dom, te su krenuli ponovo u izbjeglištvo.Nekada je u ovom kamp živjelo oko 160.000 ljudi, od čega ih je ostalo oko 18.000.

Kamp je pod opsadom sirijske vlade već gotovo dvije godine, što je dovelo do gladi i bolesti izazvanih nedostatkom medicinske pomoći i hrane.

Kamp neprestano bombarduju sirijske snage, a u isto vrijeme traju borbe između palestinskih grupa i militanata samoproglašene Islamske države Iraka i ISIL-a.

Situacija je u kampu najgora do sada, te prema podacima UN-a, najmanje 18.000 civila, uključujući 3.500 djece, zarobljeni su u Yarmouku.

Chris Gunness, glasnogovornik UNRWA-e, agencije UN-a koja pomože palestinskim izbjeglicama u kampu, rekao je za AP da ova organizacija nije bila u mogućnosti poslati zalihe hrane niti konvoje u kamp otkako su počele borbe prošle sedmice.

-To znači da nema hrane, nema vode i ima veoma malo zaliha lijekova.

#Svijet