Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.04.2015 10:02:03

Jedan svećenik optužen za orgijanja, drugi zbog ubistva bivše ljubavnice

Crkveni vrh zaprepašten slučajevima

Jedan italijanski svećenik udaljen je iz Crkve zbog optužbi da je učestvovao u gay orgijama, a partnere je tražio na internetu, piše independent.co.uk, prenosi novinska agencija Patria.

Slučaj je otkrio 32-godišnjak iz grada Roviga, koji se crkvi žalio na 50-godišnjeg svećenika, ali kako su ga oni ignorirali odlučio se obratiti medijima. 

Rekao je kako je svećenika upoznao na Facebooku gdje su se dopisivali, a ovaj mu je ubrzo priznao da je homoseksualac i da ima seksualne odnose s drugim svećenicima. Seksualne partnere tražio je na internetu, navodno je ispričao. Svećenika je nadbiskup smijenio i pokrenuo internu istragu u kojoj će biti korišten i ispis dopisivanja svećenika s 32-godišnjakom, koju je ovaj sačuvao.

Vatikanski glasnogovornik je rekao da je crkveni vrh zaprepašten ovim slučajem, a drugi slučaj se tiče sumnje da je jedan drugi svećenik ubio svoju župljanku.

Gratien Alabi optužen je da je ubio jednu od svojih župljanki. Njene su kosti pronađene ispod ploča u kapelici. 

Policija sumnja da kosti pripadaju Guerrini Piscagliji (50) koja je nestala prošle godine, a sumnjaju kako je svećenik s njom bio u vezi. slučaj je jako privukao pažnju italijanskih medija, od kojih neki navode kako su zajedno čak imali i dijete. Alabi poriče sve optužbe.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android