Članak

BABE NEMA, ALI JE ZLATKO TU Ujedinjenih 11 stavilo je političke karijere i stranke na kocku, a Bećirović ih prodao prvom prilikom!

Da stvar bude licemjernija, Bećirović ih je poput kakvog mafijaškog kuma okupio svih 11 u Predsjedništvu BiH, a dva mjeseca poslije svima pucao u leđa.

Piše: Rasim Belko


Rijetko kada je spisak ambasadora nakon promjene vlasti izazvao pomutnju na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni, kao što je spisak kandidata ambasadora člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. 

Neka imena evidentno su stranački kadrovi politički bliskih Bećiroviću, poput prijedloga NiP-a i Naše stranke, ali i kandidata koje je nekom svojom logikom odučio predložiti. 

Činjenica da su na društvenim mrežama i pojedinim medijima dojučerašnji medijski jataci budućeg režima osuli paljbu po Bećirovićovom prijedlogu jasno dokazuje činjenicu da je član Predsjedništva koji je na tu poziciju došao podrškom 11 stranaka iznevjerio one koji su mu čuvali leđa dok je po međunarodnom diktatu rušio Bakira Izetbegovića. 

Urednik portala Inforadar Almedin Šišić tako nakon reakcije poručuje: “Da su ovi iz SDfA pametni, samo bi sjedili, šutili i igrali table i šaha. Za njih će sav posao da odrade diletanti iz SDP-a, pojačani dilentatizmom i klijentelizmom pojedinaca iz ostatka osmorke. Sve su obesmislili i ogadili, dižu ruku na sebe, na vlastite politike i karijere”.

“Moramo početi igrati otvorenih karata. Zamislite vi dokle ide bahatost D. Bećirovića, čovjeka koji je SAMO zahvaljujući zbijanju redova PROTIV Bakira postao to što jeste, da je već do te mjere umišljen kako je bogom dat da se u startu s osmijehom kakav na sve što je dobio na tacni”, poručuje Šišić, novinar koji je u proteklom periodu pružao punu podršku sarajevskoj trojci i njihovim partnerima. 

Sličnog je mišljenja i Danijal Hadžović, novinar Dnevnog avaza koji je u proteklom periodu također zagovarao podršku vlasti i dolazak osmorke i Bećirovića na vlast. 

“Rumenige je mnogo polećeo, što bi Crnogorci rekli, iako je 80% njegovih glasača moralo sjediti na ruci taj dan da bi ga zaokružilo, jer nije glasalo za njega nego protiv Bakira. No, mogla bi ga ozbiljno politički udariti realnost, kao i druga Lagumdžiju što mu je. Gledam imena ovih novih ambasadora, redom ljudi s decenijama diplomatskih i budžetskih funkcija, najveći broj bio povezan sa SDA. Alal vera. Narodu se nudi 180 stranaka, ali sve se na kraju svede na jedan te isti budžeto-uhljebski klan čiji su neki članovi povremeno posvađaju”, navodi Hadžović.

Desetine je sličnih komentara, koji bi da u nekom slučaju dolaze od SDA simpatizera bili proglašeni radikalnim i retrogradnim. 

No, iako se uglavnom ne slažem s Twitter armijom koja sada piše ono što Patria i nekolicina medija piše mjesecima, ovaj put se moram složiti s njima, Denis Bećirović iznevjerio je glasačko tijelo i svih 11 partnera. 

Svih onih 11 koji su u želji za promjenom vlašću izgurali Bećirovića na pijedestal danas se takva politika obila o glavu. Obila im se primarno na izborima, veliki dio je izgubio znatan dio glasova osvojenih 2018. godine. 

No, sve je to oprošteno jer je cilj bio da Bakir Izetbegović ne bude u Predsjedništvu, a SDA bude izbačena iz vlasti. Prvo je uspjelo, iz današnje perspektive nažalost svih zainteresovanih za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. 

S druge strane, SDA još nije izbačena iz vlasti, formiranje na državnom i federalnom nivou se razvuklo iako je najavljivano da će vlast biti formirana prije 31. decembra 2022. godine. Čini se da će jedinu korist od izbora Bećirovića na poziciju u Predsjedništvu BiH imati Narod i pravda Elmedina Konakovića i Dragan Čović jer mu je Bećirović svojim glasom omogućio imenovanje Borjane Krišto za mandatarku za sastav Vijeća ministara. 

Drugog oktobra 2022. godine lideri 11 stranaka slavili su dok je Bećirović slavio pobjedu, 24. januara zasigurno se pitaju što im je to trebalo. 

Da stvar bude licemjernija, Bećirović ih je poput kakvog mafijaškog kuma okupio svih 11 u Predsjedništvu BiH, a dva mjeseca poslije svima pucao u leđa.

Kompozicija Nermin Nikšić - Elmedin Konaković - Edin Forto efikasnom se pokazala jedino u raspodjeli pozicija sebi i onima oko sebe. Sve drugo pokazat će i domaćim i međunarodnim akterima da je izbacivanje SDA na ovakav način iz vlasti stvorilo mravinjac koji prijeti da preraste u močvaru u kojoj će se krokodili međusobno pojesti. Jer, mala je ovo bara za sve njihove krokodile. Ili je njih previše. 

I baš kako to Šišić zaključuje, SDA treba samo da čeka, a kada dočeka priliku da je iskoristi i uzvrati udarac bivšim partnerima - HDZ-u i SNSD-u, ali i pokaže američkoj i drugim zapadnim diplomatijama kakav su rogobatni sistem pokušali napraviti. 

#BiH #DenisBećirović #BosnaIHercegovina #RasimBelko #Ambasadori #AlmedinŠišić #DanijalHadžović