Članak

OD BOGIĆA DO LAGUMDŽIJE Konaković je grobar SDP-a i to svi vide osim Nikšića!

SDP BiH je pokazao da nije kadar to činiti!

Piše: Amina Čorbo-Zećo


U Socijaldemokratskoj partiji BiH gori, pobuna kadrova unutar stranke desila se nakon što je Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH predložio Zlatka Lagumdžiju za ambasadora u UN-u.
Prvo će se oglasiti Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a koji će jasno potcrtati kako Lagumdžija nije prijedlog SDP BiH.

A, Denis Bećirović je SDP, no evidentno je da je Lagumdžija prijedlog Elmedina Konakovića, lidera NIP-a, koji, kako stvari stoje pravi veliki nered unutar SDP-a.

Kako je sve počelo, znaju dobro upućeni u političku scenu u Bosni i Hercegovini! SDP kao partija koja je osvojila najveći broj glasova lidersku palicu u pregovorima prepustila je NIP-u.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a svojevoljno, iz samo sebi poznatih razloga prepustio je NIP-u lidersku ulogu.

Podsjećamo da je SDP za Državni parlament osvojio 129.500 glasova, a NIP 79.555. Ali, to očito nije dovoljno da Nermin Nikšić ipak vodi glavnu riječ u pregovorima. Dobio je tek protokolarnu ulogu da potpiše sporazum s SNSD-om i HDZ-om, a sve ispregovarano na sto je donio Konaković. Kasnije će to u javnim nastupima priznati i sada već bivši pripadnici osmorke, lideri NES-a i SBiH-a, a Zlatko Miletić također je potvrdio navode da oni nisu bili uključeni u pregovore niti su bili upoznati s detaljima Smjernica.

Bilo je za očekivati da se čaša prelije, pa će ova odluka o imenovanju Lagumdžije imati dalekosežne posljedice po SDP BiH.

Prošlo je nekoliko godina od kako sam napisala da slučaj Bogić Bogićević nije bio samo incident već pravilo ukoliko ste u koaliciji sa Narodom i pravdom na čijem je čelu Elmedin Konaković i ako se ne počne drugačije ponašati SDP i njihov lider Nikšić.

Ono čemu smo svjedočili u trakavici kod izbora gradonačelnika Grada Sarajeva, sada reprizno gledamo evo i kod imenovanja ambasadora.

Usudila sam se, i opet ću sada napisati da se gubljenjem Bogića Bogićevića izgubila i socijaldemokratija. NiP lagano gasi SDP BiH. Guranje prsta u oko članovima SDP-a koji su godinama bili žrtva političkog djelovanja Lagumdžije je direktan udar i na Nikšića, ali čini se, on to teško vidi!

Formalno, vrlo perfidno kao najjačoj stranci u 'trojci' SDP-u je i prepušteno da predloži kandidata za člana Predsjedništva BiH. 

No, glavnu riječ i kod odabira Bećirovića vodili su NIP i Naša stranka, pa se putem medija bliskih NIP-u, često piše da je Bećirović upravo pobijedio zahvaljujući najviše NIP-u, tako da Bećirović uprkos tome da formalno dolazi iz SDP-a sluša želje Konakovića.

Olako su Nikšić i stranački organi prelazili preko ponižavanja Nikšića od strane NIP-a i sada se ispostavlja faktura.

Stoga se kao otvoreno pitanje nameće kako pomiriti Bećirovićeve stavove sa Konakovićevim. Za sada to ide lagano, jer je riječ o imenovanjima, a stvarni problem bi mogao nastati kod političkih procesa. Poznato je da Konaković daje punu podršku HDZ-ovom legitimnom predstavljanju, a Bećirović je ranije imao dijametralno suprotne stavove kada je riječ o Ustavu, Izbornom zakonu i izboru članova Predsjedništva BiH.

Nermin Nikšić sada je opet na teškom ispitu, ali i svi članovi SDP-a iz vrha stranke koji koalicionim partnerima nedvosmisleno moraju reći da je očuvanje SDP-a prioritet, a NIP ih ruši još od slučaja Bogić.

SDP nije uspio zaštititi Bogićevića od Konakovića, i SDA igara. Sada imaju još veći zalog, spasiti stranku!

Utoliko je hitno potrebno preispitati stanje u stranci, ali i koaliciju u kojoj se nalazi. Jer jutro je pametnije od noći i sasvim je jasno da je Bogićević bio žrtva Konakovićeve želje, a kojima nema kraja.

Konaković je vrlo lako potrošio politički kapital Bogićevića i time oslabio i SDP, ali i cijeli građanski blok. Sada je ulog mnogo veći, pa će jedinstvo unutar SDP-a biti prijeko potrebno.
Situacija u bh. političkom stranačkom životu odraz je realnosti. Oni koji ne vode politiku i nisu zaslužili da vode, jer da jesu preuzimali bi odgovornost i vodili je onako kako to priliči trenutku i situaciji. 

SDP BiH je pokazao da nije kadar to činiti!

#BiH #NerminNikšić #SDP #ElmedinKonaković #AminaČorboZećo