Članak

Vučić: Ako ne prihvatimo plan za Kosovo prekidaju se evrointegracije i povlače investicije

Ukazao je da je poslije izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju.

(Patria) - Plan za Kosovo i Metohiju nije više samo francusko-njemački, već mnogo više od toga, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

"Mogao sam da kažem da nećemo da razgovaramo, ali bi bilo posljedica

Rekao je da je prihvatio razgovore ne zato da bi kupovao vrijeme jer Aljbin Kurti će činiti sve da ne formira ZSO, a što hronološki prvo slijedi, već jer Srbija ne smije da ostane izolovana.

"Ja sam shvatio da nas niko ne sluša i da ćemo morati sa tim da se suočimo. Da li sam mogao da kažem izađite napolje, nećemo da razgovaramo o tome. Mogao sam, ali bi bilo posljedica. Bilo bi pitanje dana, ili nedjelje, kada bi nam ukinuli bezvizni režim koji imamo sa EU. Drugo što bi nam se dogodilo ne bi bilo više stranih investicija, a mnoge bi se i povukle iz Srbije", rekao je Vučić.

Rekao je da samo Nijemci u Srbiji zapošljavaju 80.000, a ako se uzmu i Amerikanci, Francuzi i Italijani ona je taj broj još toliki.

"Sa Njemačkom imamo 8,2 milijarde evra, od toga isplaćujemo plate i penzije, a da ne pričam šta bi značilo da Srbija bude izolovana. Srbija mora da učestvuje u dijalogu, mora da nastavi svoj put, ne zato što obožavam njihovo licemjerje već zato što ekonomski moramo da opstanemo i napredujemo, ne smemo da budemo izolovani", rekoa je Vučić.

Dodao je da ga brine to što ne postoji više nikakav racionalan pristup rješavanju problema.

"To je nešto što sam vidio i u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja svijeta. Šta god da sam izgovorio zasnovano na činjenicama i papirima i iznosio, shvatio sam da je isteklo vrijeme za razum, niko ne želi ni da me sluša. Ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i u toj agendi sve što se nađe na putu biće počišćeno", rekao je Vučić.

Kada im kažem mora da ide prvo ZSO, oni kažu jeste, ali vidite da nije realno, dodaje Vučić.

"Vidite da nikakvi objektivni i racionalni argumenti više ne prolaze", poručuje Vučić.

"Znam šta će se dogoditi, mi želimo kompromis i razgovore. Uvek smo ih željeli. Želimo da pokažemo konstruktivan pristup na svakom mjestu. Obje strane moraju da čine ustupke, razumjeli smo to, ali je problem u tome kada vidite da jedna strana može da radi šta hoće i da u tome bude nagrađena", istakao je Vučić i dodao da su "sve ovo bile jednostrane akcije Kurtija i njegovog režima, a oni su nagrađeni dobijanjem bezvizne liberalizacije, nagrađeni prijemom njihovih papira za EU, nagrađeni suštinski ulaskom u Savjet Evrope da li će biti za šest mjeseci, godinu ili godinu i po potpuno svejedno, biće".

Vučić poručuje da moramo da radimo i da razgovaramo sa evropskim posrednicima, kao i Albancima i da pokušamo da pronađemo što je više moguće kompromisnih rješenja u brojnim pitanjima.

"Mi ne možemo da spriječimo njihov ulazak u neke međunarodne organizacije poput Savjeta Evrope, ne možemo da spriječimo ni njihov ulazak u NATO iako sam rekao da ako od nas očekuju aplauze za tako nešto da ih neće dobiti, ali mi to ne možemo da spriječimo", kaže Vučić.

Ono što možemo je, kako kaže, da razgovaramo kako da podižemo stepen povjerenja između nas i Albanaca i kako da izgradimo poziciju za neki budući dugotrajni mir.

"Prije svega mora da bude formirana Zajednica srpskih opština", naglašava Vučić.

"ZSO nije i ne može da bude nevladina organizacija, ona ima svoja 22 principa potpisana u Briselu 2015. godine. Tu postoje ciljevi, organizaciona struktura, to govorim jer bi neki drugi da stavljaju kako treba da izgleda ZSO, a zna se kako ona treba da izgleda", rekao je Vučić.

"Samo želim da kažem da sada slijedi velika borba za ZSO, očigledno je da će pokušavati da kažu da 21 od ova 22 ova principa nije u skladu sa ustavom Kosova i da zato neće to da urade, ali vidio sam odlučnost Amerikanaca po tom pitanju, vjerujem da će u narednim mjesecima koji su pred nama konačno moći da bude završeno", dodaje Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da mu je u drugoj rečenici na sastanku "velike petorke" rečeno da moramo da prihvatimo plan.

"U drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je  - morate  da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen, suočićete se – pod jedan sa prekidom procesa evrointegracija, pod dva sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija i pod tri sa sveobuhvatnim mjerama u ekonomskom i političkom smislu koje će nanijeti veliku štetu Republici Srbiji", rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast bilo 288 incidenata. 

"Oni traže sukob jer žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, a da oni izbjegnu formiranje ZSO i to je cijela njihova taktika", rekao je Vučić.

"Oni su došli sa jednim planom koji smo prvi put vidjeli pre 60 dana. Bez ikakve krivice Srbije, nije upucan nijedan Albanac, nikoga nismo napali, oni su došli i pokazali plan a onda su na forumu spoljnih poslova to prihvatili svi uključujući i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova jer im je predočeno da u planu nema priznavanja tzv. nezavisnosti Kosova. Time je taj plan postao ne formalno ali de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju. Nama nema napretka u Evropi ako ne sarađujemo", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da oduvijek smatrao da je zamrznuti konflikt najgore rješenje a da je traženje kompromisa jedino rješenje.

Kada gledate neki papir više je nego lako pronaći mnogo zamjerki, a u ovom papiru teško da možemo bilo šta da nađemo čime smo oduševljeni, naprotiv, poručuje Vučić.

"Upravo zbog činjenice da su promijenjene geopolitičke okolnosti, velika je nervoza, Evropa je u de fakto ratu kako god oni govorili, nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu i sa druge strane žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan i Srbija su njihovo dvorište, da tu vide sve onako kako oni žele", navodi Vučić.

"Postavlja se pitanje šta je još doprinijelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od strane Vašingtona", istakao je Vučić.

Ukazao je da je poslije izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju.

"Najprije što smo na radaru svima jer nismo uveli sankcije Rusiji, a zatim, dodaje, zbog incidenata koje je Kurtijev režim izazivao."

Kazao je kako je rat u Ukrajini Srbiji donio veliku nesreću. 

"EU je najveći investitor u našu zemlju, najveći donator. Oni su došli sa štapom, vjerujem da će u budućnosti biti nekih lijepih stvari. Ja sam tražio pomoć i podršku EU, vidjet ćemo", kazao je Vučić. 

#BiH