Članak

CIK utvrdio da svi kandidati za ministre i zamjenike ispunjavaju uvjete za funkciju

Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA je potvrdila da je izvršila provjere za 12 kandidata.

(Patria) - Centralna izborna komisija danas je usvojila Izvještaj o izvršenim provjerama predloženih kandidata za funkciju ministra ili zamjenika ministra u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Kako je rečeno CIK je 6.01. i 12.01.2023. zaprimio ukupno 19 obrazaca koje je predala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. 

"Mi smo izvršili nadležne provjere svih 19 kandidata. Na osnovu naših službenih evidencija utvrđeno je da svi predloženi kandidati ispunjavaju uvjete za funkciju ministara i zamjenika ministara. U skladu sa ranijom praksom obrasci su dostavljeni APIK-u na njihove provjere po Zakonu o sukobu interesa", istaknuto je u izvještaju službe.

Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA je potvrdila da je izvršila provjere za 12 kandidata, dok će do kraja sedmice vjerovatno biti okončane i za Elmedina Konakovića, Edina Fortu, Zukana Heleza i Sevlida Hurtića kao kandidate za ministre i Elvira Mahmuzića, Muhameda Hasanovića i Dušku Jurišić za zamjenike.

Kako je napomenuo predsjednik CIK-a Suad Arnautović izvještaj sadrži i obrazac potvrde koji za svakog predloženog kandidata izdaje CIK i koji će se dostaviti predsjedavajućoj odmah nakon sjednice.  

#BiH