Članak

Za ubistvo Harisa Gogića Amerikanac dobio 50 godina zatvora

U pljački u St. Louisu počinjenoj 1. juna 2013. godine ubijen je Haris Gogić, a njegov brat Mirza je povrijeđen. Za ubistvo, pljačku i ranjavanje na 50 godina zatvora osuđen je Amerikanac Joseph Fox,

U pljački u St. Louisu počinjenoj 1. juna 2013. godine ubijen je Haris Gogić, a njegov brat Mirza je povrijeđen. Za ubistvo, pljačku i ranjavanje na 50 godina zatvora osuđen je Amerikanac Joseph Fox, prenosi novinska agencija Patria.

Napadač je ušao u prodavnicu oko 11:40 sati. Jedan od braće je zgrabio bejzbolsku palicu u samoodbrani. No, napadač je otvorio vatru i pucao Harisu u glavu, dok je Mirzu ranio u ruku. Od posljedica povreda Haris je preminuo u bolnici. Pljačkaš je uzeo 30 dolara iz kase i pobjegao.

-U šoku sam. Ne mogu da vjerujem da se ovo desilo, rekao je tada 19-godišnji Džened Muhić, jedan od Harisovih najboljih prijatelja koji ga je posjetio u bolnici dan prije nego što je preminuo.

Mirnesa Audić (20) i Ena Duvnjak (19), Harisove drugarice iz osnovne škole, rekle su da on i njegov stariji brat nisu imali neprijatelja.

-On nikada nije upadao u bilo kakve drame ili nevolje. Nastojao je da ostane daleko od svega toga, rekla je Audić.

Još nekoliko prijatelja i klijenata rekli su da su braća Gogić bili prijateljski nastrojeni i velikodušni ljudi koji su se brinuli o svojim kupcima.

-Činili su sve za bilo koga u ovom kvartu. Brinuli su se o svima, rekao je 29-godišnji Cornell Jeffery.

Još jedan kupac, Izell Payne (40), rekao je da su braća uvijek dozvoljavala ljudima da uzmu nešto bez plaćanja ako nisu imali novca, dodavši kako je njihova majka mušterije često nudila jelima i kafom.

-Ako ti je išta trebalo, mogao si biti i stranac ali oni bi ti prišli i pomogli. Ova zajednica je vrlo bliska za porodicom Gogić, dodao je Payne.

#Svijet