Objavljeno u kategoriji Biznis na 15.04.2014 00:00:00

Odluka o prodaji Mecatora u BiH u maju, u toku analiza tržišta

Todorić: Nezapamćena trgovinska transakcija još uvijek u toku

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine će narednog mjeseca donijeti odluku i stav o prodaji „Mercatora“ hrvatskoj kompaniji "Agrokor", koja je u vlasništvu Ivice Todorića, potvrđeno je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) iz ove institucije.

Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je jučer, uvjetno odobrila prijenos vlasništva dijela slovenske kompanije u toj državi "Agrokoru", ranije je to odobrila i Slovenija, a još se čeka odluka BiH i Srbije.

Hrvatski koncern "Agrokor" je započeo najveću trgovinsku transakciju u historiji ovog regiona putem koje će Todorić imati u svom posjedu dva najveća trgovinska maloprodajna lanca u regionu – "Konzum" i "Mercator".

Prije dva dana Todorić je u Moskvi, prilikom dogovora o zajmu od 600 miliona eura sa "Sberbankom", izjavio kako je proces kupovine "Mercatora" još uvijek u toku.

Iz Konkurencijskog vijeća BiH agenciji Patria je potvrđeno da je zahtjev za odobravanje kupovine primljen još u maju prošle godine, ali da je rok za donošenje odluke produžen zbog kompliciranosti predmeta. Tako će ovaj zahtjev biti razmatran gotovo punu godinu. Postoji ozbiljna bojazan da bi tom kupovinom Todorić u BiH mogao ostvariti monopol, odnosno narušiti slobodno tržište.

- Budući da postupak još traje, ne možemo unaprijed prejudicirati krajnji ishod postupka, ali možemo istaknuti da će Konkurencijsko vijeće detaljno analizirati tržište trgovine na veliko i malo prehrambenim proizvodima i robom široke potrošnje u BiH (uključujući i tržišta entiteta, kantona kao i nekih gradova gdje sudionici koncentracije imaju značajen tržišne udjele, te smo od svih relevantnih konkurenata na tržištu BiH zatražili podatke o ukupnim prihodima ostvarenim na navedenim tržištima – navode za NAP iz Konkurencijskog vijeća BiH.

Kako ističu, oni mogu u skladu sa bh. zakonima zabraniti kupovinu Mercatora od strane Agrokora, ili je samo uvjetno odobriti ukoliko se pokaže da tržišni udjeli sudionika na mjerodavnom tržištu pređu 40 procenata. Hrvatska dala uvjetno zeleno svjetlo, navodeći da Agrokor mora prodati 96 prodavnica u toj državi.  


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android