Objavljeno u kategoriji Svijet na 07.04.2015 12:23:11

U Sadamovoj palati otkrivena masovna grobnica sa 1.700 tijela

Iračka vojska Tikrit oslobodila prošle sedmice

U Tikritu u Iraku, rodnom mjestu Sadama Husseina, pronađene su masovne grobnice, a vjeruje se da se u njima nalazi najmanje 1700 iračkih vojnika, javlja CNN, prenosi novinska agencija Patria.

Od sredine prošle godine Tikrit se nalazio pod okupacijom Islamske države(ISIL), a iračka vojska oslobodila ga je prošle sedmice.

Islamska država ranije je isticala da je 1700 vojnika, zarobljenih u junu prošle godine u blizini iračke baze kod Tikrita, pogubljeno u krugu palate u kojoj je sahranjen bivši diktator. Forenzičari su do sada otkopali 20 tijela, a pronađeno je 12 grobova.

Svjedok, jedan irački vojnik koji je čudom izbjegao masakr praveći se da je mrtav, ispričao je kako su pripadnici Islamske države zarobljene vojnike odveli do palate govoreći im da će biti sigurni dok ne bude organizirana razmjena zarobljenika. Međutim, kada su se našli unutar palate, vojnici su bili odvojeni u manje grupe, te likvidirani i zakopani u masovnim grobnicama. 

Kako je istakao vojnik, njega su bacili u rijeku i tako je plutao do nasipa, ali srećom, bio je samo ranjen i uspio je preživjeti. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android