Članak

Korman: Sigurnosna situacija u Federaciji već treću godinu zaredom sve bolja

Pripadnici FUP-a su među najopremljenijim i najsposobnijim policajcima u BiH. Za rad su prije nekoliko dana dobili i nagradu Centra za provođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC).

Za Federalnu upravu policije (FUP) ova godina više je nego zahtjevna; 6. juna u Sarajevo dolazi Papa Franjo, a 11. jula u Srebrenici će biti obilježena 20. godišnjica od najvećeg genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Skupovi visokog rizika

Dolazak u Srebrenicu najavili su neki od najvećih svjetskih zvaničnika današnjice, među kojima je i turski predsjednik Recep Tayip Erdogan.

I jedan i drugi događaj su od izuzetno visokog rizika.

Mediji špekulišu da su neke terorističke organizacije najavile pokušaj atentata na Svetog Oca. Iako još uvijek samo špekulacije, one se ne smiju zanemariti jer je i prilikom posjete pape Ivana Pavla II u aprilu 1997. godine ispod mosta kod RTV-a pronađena tolika količina eksploziva da je mogla, da je kojim slučajem detonirana, oštetiti ne samo most kojim je Sveti Otac trebao proći, već i dobar dio naselja.

Ensad Korman, v.d. direktora Federalne uprave policije otkriva za bh. novinsku agenciju Patria da je siguran kako će Federalna policija oba zadatka odraditi bez ijedne greške.

Pripadnici FUP-a su među najopremljenijim i najsposobnijim policajcima u BiH. Za rad su prije nekoliko dana dobili i nagradu Centra za provođenje zakona u jugoistočnoj Evropi (SELEC).

Razbijanje narko-lanca

Naime, FUP je pomogao da se u Crnoj Gori razbije jedan od značajnijih narko-kartela, kod kojeg je pronađeno 34 kilograma kanabisa, ali i ostale droge. Uhapšeno je ukupno 28 osoba.

- Čak 7,3 posto manje krivičnih djela u Federaciji BiH zabilježeno je u 2013. godini u odnosu na godinu ranije. Stanje javnog reda i mira u Federaciji također je povoljnije nego godinu ranije. Trend smanjenja krivičnih djela bilježi se i u prva dva mjeseca 2015. godine. Jedino je stanje saobraćaja nešto lošije nego godinu ranije, ali je broj poginulih u saobraćaju manji nego 2013. – kaže Korman, objašnjavajući da je manjoj stopi kriminaliteta u Federaciji BiH doprinijela bolja koordinacija između policijskih tijela, stručnija i opremljenija policija.

Posmatrajući sigurnosnu situaciju u Federaciji, ona je, kaže Korman, na nivou cijelog regiona, i ne zaostaje za susjednim zemljama ni najmanje.

A, siguran je da bi još mogla biti i bolja ukoliko bi napredak ostvarila tužilaštva i sudovi. Čak 50 posto počinitelja kriminala u Federaciji su povratnici u kriminal, barem kada je riječ o uličnom kriminalu i nasilničkom ponašanju.

Kada bi se takvi zatvorili, mogli bi i prednjačiti u odnosu na region.

Posljednja velika akcija Federalne uprave policija koja je javnosti prikazana bilo je hapšenje bivšeg premijera USK Hamdije Lipovače, kojeg tužilaštvo tereti za zloupotrebu položaja. Građani Federacije nakon toga nisu imali priliku vidjeti spektakularne upade FUP-ovih specijalaca. A, sudeći prema riječima Kormana, do sljedeće spektakularne akcije građani će morati pričekati još neko vrijeme.

- To ne znači da mi ne radimo. Naprotiv, u prvim mjesecima 2015. godine bilježimo povećanje aktivnosti na svim poljima. Samo u zadnjih deset dana razbili smo jednu grupu narko-kriminalaca. Ali, jednostavno, na izlazimo u javnost sa svim detaljima. U dogovoru sa Tužilaštvom Kantona Sarajevo odlučili smo da policija što manje treba izlaziti u javnost. To treba da radi Tužilaštvo – kaže Korman.

Moje je da poštujem zakon

Na pitanje novinara Patrie kako se na FUP odrazila trakavica sa bivšim direktorom FUP-a Draganom Lukačem, koji se čelne pozicije direktora ponovo pokušava dočepati, iako je odlukom prošlog saziva Vlade FBiH njegovo imenovanje ocijenjeno kao nezakonito, Korman kaže da se time mnogo ne zamara.

- U cijeloj priči oko Lukača želim poštovati samo zakon. Ukoliko Sud odluči da Lukač ponovo treba biti direktor FUP-a, ja ću poštovati odluku Suda. Ukoliko pak Sud odluči da on ne treba biti direktor FUP-a, ja ću poštovati i tu odluku. U svemu, pa i ovim trakavicama oko Lukača, želim biti profesionalan i poštivati zakon, kako se u ostalom od policije i očekuje – kaže Korman.

Također, dodao je, da će prema njegovim saznanjima bivši direktor FUP-a krajem ovog mjeseca ispuniti zakonske uslove za odlazak u penziju. 

#Intervju