Članak

Bošnjačko vodstvo se okrenulo sebi, zaboravili su državu i narod

U intervjuu za novinsku agenciju Patria Bećirović govori o ekonomskoj krizi u BiH, političkim namjerama srbijanskog premijera, te odnosu BiH i Turske.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana mr. sc. Zijad Bećirović izuzetan je poznavalac ovdašnjih političkih prilika, a anlize koje radi Institut na čijem je čelu uvijek se pokazaju tačnim.

U intervjuu za novinsku agenciju Patria Bećirović govori o ekonomskoj krizi u BiH, političkim namjerama srbijanskog premijera, te odnosu BiH i Turske.

PATRIA: Nedavno ste bili jedan od panelista na Regionalnoj biznis konferenciji u Beogradu gdje su učestvovali i prisustvovali i predstavnici bh. kompanija. Kakav je Vaš utisak nakon razgovora sa njima? Šta je to što predstavlja zapreku da se ekonomija brže razvija u BiH?

BEĆIROVIĆ: Možda je ilustrativno bilo mišljenje jednog visokog stranog zvaničnika, koji je rekao da lideri u BiH misle, da BiH ima upalu pluća, a ustvari ima rak. To mišljenje govori o kompleksnosti situacije u BiH i privredi, koja stagnira sa tendencijom nazadovanja. Tu se ne prepoznaje neka sistemska politika i rješenja nego sve je prepušteno umijeću i spretnosti menadžera, od kojih mnogi usprkos okolnostima uspijevaju napraviti izuzetne rezultate.

Glavna zapreka je u tome  što političari nisu stvorili povoljan ambijent za biznis, nego caruju kriminal i korupcija. Političari umjesto da olakšaju poslovanje vrlo često ga otežavaju, a da ne govorimo o pojavi „reketiranja“ biznismena o kojima moraju uglavnom šutjeti. Nova kadrovska rješenja za premijera FBiH i Vijeće ministara BiH ne nude nadu da se situacija može promijeniti na bolje. Slična je situacija i sa Vladom RS i premijerkom Željkom Cvijanović. Premijer Fadil Novalić svoj program zasniva na štednji, a ne na podsticanju potrošnje. Potrošnja je ta koja može pokrenuti dodatne privredne aktivnosti, a štednja će umrtviti već ionako zamrlu privredu. Povećanje potrošnje je bilo ključno da su SAD izašle iz krize. Mjesto premijera jeste mjesto menadžera ali ne na način kako se želi prikazati.

Razlika je između menadžera fabrike i menadžera kompanije posebno multinacionalne. Menadžeru fabrike potrebno je lokalno iskustvo što je kod Novalića slučaj, a to je daleko od onoga što je Federaciji BiH potrebno u predstojećem periodu. Vlada FBiH je multinacionalka. Novalić se uglavnom u poslovnoj karijeri bavio loan poslovima, a u tim poslovima rizici skoro da ne postoje. Program nije vizionarski, kadrovski izbor odaje osjećaj  da se radi o imenovanju općinskih činovnika, a ne premijera i ministara, izuzev pojedinih izuzetaka. Bošnjačko vodstvo se okrenulo sebi i time zaboravilo na državu i narod. Očito je, da nisu izvukli pouke iz  vladavine Zlatka Lagumdžije. To može biti opasno i imati dugoročne posljedice.

PATRIA: Imali ste i susret sa premijerom Aleksandrom Vučićem. O čemu ste razgovarali?

BEĆIROVIĆ: Premijer Vučić je opredijeljen da pokrene Srbiju i osigura bolju budućnost njenih građana. Međutim, Srbiju je vrlo teško pokrenuti kao i sam region, jer se na svaki mogući način pokušavaju sačuvati pozicije postojećih oligarhija i struktura, koje žele zabetonirati postojeće stanje. Vučić je posvećen regionalnoj saradnji i zajedničkom nastupu na trećim tržištima kompanija iz regiona i većoj integriranosti regije u međunarodnom prostoru.

Ovo je u svjetskim okvirima mali prostor i zbog toga je nužno povezivanje za nastup na trećim tržištima i uopće povezivanje i saradnja. To može biti dodatni posticaj relaksaciji odnosa u regionu, privrednoj saradnji i povezivanju te poboljšanju životnog standarda građana.

PATRIA: Da li je po Vašoj ocjeni Srbija samo deklarativno spremna pomoći BiH ili je to istinska želja da zemlje zapadnog Balkana što prije pridruže se EU?

BEĆIROVIĆ: Region i svijet nisu više izolirani. Uspjeh jedne države je uspjeh i susjeda. Mislim da je Vučić potpuno svjestan pozicije Srbije, koja je imala u bliskoj prošlosti priliku biti izolirana i upravo je to naravoučenije za Srbiju da izolacija donijela nemjerljive štete Srbiji i zbog toga ulažu velike napore ka regionalnoj saradnji, koja je jedna od prioriteta njegove politike i test za približavanje EU.

PATRIA: Mislite li da će Srbija prije BiH postati članicom EU, ili će se to dogoditi u isto vrijeme, bez obzira što susjedna država prednjači u ispunjavanju uvjeta EU?

BEĆIROVIĆ: Nažalost, prateći situaciju unutar EU i zvaničnom Briselu nisam siguran da će uskoro doći do proširenja. Međutim, za obje zemlje je važan proces pridruživanja, koji omogućava da se mobilizira većinu snaga u državi ka postizanju cilja punopravnog članstva u EU. Možda je proces pridruživanja čak važniji i od samog članstva, jer će harmonizirati i konsolidirati države i stvoriti potpuno novi pozitivni ambijent unutar samih država.

Erdogan je prozreo dvostruke igre vrha bošnjačke politike

PATRIA: U Ljubljani ste se susreli i sa turskim predsjednikom tokom njegove posjete Sloveniji. Da li ste razgovarali o BiH i odnosu Turske prema našoj zemlji? Šta Vam je rekao turski predsjednik?

BEĆIROVIĆ: Turski predsjednik Erdogan kao lider pokazao je izuzetne namjere da pomogne BiH i regionu. Međutim, može se primijetiti da polako dolazi do postepenog ohlađenja turskog interesa za BiH. To se vidjelo i pred početak izborne kampanje u BiH, jer nije poslao nikakvu podršku Bakiru Izetbegoviću, čak je i otkazao svoju posjetu BiH pred početak izbora gdje je trebao otvoriti jednu dionicu autoputa.

To se može razumjeti, jer vrh bošnjačke politike i dio uleme IZBiH igra dvostruku igru u kojoj su zvanično navodno sa Erdoganom, a na drugoj strani su srcem i dušom sa njegovim glavnim oponentom Fehullahom Gullenom. To se jedno vrijeme prikrivalo, sada je to postalo sasvim jasno i turskom državnom vodstvu.

Vrh SDA je vješto blefirao birače da ima podršku Erdogana. To nije po prvi put da vrh SDA koketira sa parastrukturama, to je konstanta politike te stranke. Tome doprinosi i činjenica, da se Bakir Izetbegović kao šef države kandidira za predsjednika SDA što je suprotno demokratskoj praksi. Erdogan je čim je izabran za predsjednika Turske napustio i članstvo u AKP stranci iako je njen osnivač i neprikosnoveni lider, dok u slučaju Izetbegovića imamo suprotan slučaj.

 

To će nanijeti nesagledive posljedice BiH ali prvenstveno bošnjačkom narodu. Još jedan detalj je ilustrativan. Imamo faktičku situaciju u kojoj Aleksandar Vučić preuzima glavni adut vrha SDA, a to je islamsko-arapski svijet sa kojim Vučić razvija tijesne odnose pogotovo što dovodi arapske investitore, a što SDA uglavnom nije uspijevalo u posljednjih 25 godina.

Bošnjačko rukovodstvo ima ogromnu odgovornost da  ne uvlači BiH u interesne sfere najjačih, nego da najjače države veže za ideju BiH. Jednostrana politika, uskostranačka ili personalna nije dobra za BiH, ali i za prijatelje BiH, koji su tada ograničeni i limitirani u svojoj podršci. U odnose velikih sila, BiH, a kamoli bošnjačko političko rukovodstvo se ne bi trebalo miješati, a kamoli zauzimati  jednostranu politiku ili još gore, voditi dvostruku politiku.

Sadašnje rukovodstvo bi trebalo mijenjati politiku, jer nekada je i najjačim potreban medijator i posrednik za  velike interese.

#Intervju