Članak

Putinova tajna vojska o kojoj se malo toga zna

Savchuk kaže da ju je, kao i mnoge druge, zavela plaća. Ona odgaja dvoje djece, a plaća od 700 do 870 dolara smatra se dobrim novcem u ruskom gradu.

Ljudmila Savchuk kaže da ju je novac privukao u redove online vojske Kremlja. U sklopu posla bombardirala je web stranice komentarima u kojima je hvalila ruskog predsjednika Vladimira Putina, a rugala se njegovim protivnicima, prenosi novinska agencija Patria.

'Putin je super', 'Ukrajinci su fašisti', 'Europa je dekadentna' - ovo je popis poruka koje je 34-godišnjakinja navela kao one koje je pisala na internetskim forumima. Do posla je došla putem online oglasa.

-Naš posao bio je pisati na provladin način, interpretirati sve događaje na način da veličaju vladinu politiku i Putinovu osobnost, rekla je, piše AFP.

Obavljajući svoju dužnost 'internetskog trola', vodila je i nekoliko blogova na popularnoj ruskoj platformi LiveJournal, gdje je imala više identiteta pa je među ostalim bila i kućanica i studentica.

Dok su sami blogovi bili ispunjeni apolitičnim sadržajima o životu u Rusiji, njoj je plaćano da koristi te identitete i komentira vijesti na drugim stranicma i online diskusijama. Prosječni dan značio je ostavljanje sto komentara.

Svako jutro bi, kaže, dobila zadatak za taj dan - popis tema koje će komentirati i ideja koje će propagirati.

-Ukrajina je odobrila plan reformi kako bi osigurala pomoć MMF-a- naziv je jednog od nedavnih zadataka kojeg je Ljudmila sačuvala na mobitelu.

U uputama je stajalo da na potencijalno pozitivne ukrajinske vijesti reagira negativnim komentarima poput 'Za ukrajinsku vladu vojne potrebe su važnije od potreba naroda'.

Kao cyber ratnik radila je dva mjeseca, u sivoj zgradi u Saint Petersburgu, a otkaz je dala u martu.

Kratki razgovor za posao s njom je obavio muškarac koji se predstavio kao Oleg, a njegovo prvo pitanje bilo je što misli o ruskoj politici u Ukrajini.

Savchuk kaže da ju je, kao i mnoge druge, zavela plaća. Ona odgaja dvoje djece, a plaća od 700 do 870 dolara smatra se dobrim novcem u ruskom gradu.

Identični, često nasilni internetski komentari koji diskreditiraju ruske protivnike, posebno SAD, a veličaju rusku vladu, pojavili su se i prije obračuna s Ukrajinom.

#Svijet