Članak

Izetbegović ratne 1995. povodom Pesaha donio Sarajevsku Hagadu

Ovaj praznik naziva se još i praznik proljeća i praznik beskvasnog hljeba. Na svečanoj trpezi obavezno se nalazi pečenje od živine, voće, salata i macot - beskvasni hljeb, te gorke trave koje podsjeća

Jevreji od sinoć obilježavaju najveći praznik Pesah, a u Jevrejskoj općini Seder večerom i molitvom obilježen je ovaj praznik, piše bh. novinska agencija Patria.

To je praznik koji se proslavlja u porodici, a za vrijeme Seder večere svi ukućani se okupljaju oko trpeze na kojoj su postavljena jela koja simbolično podsjećaju na robovanje Izraelaca u Egiptu i na njihovo izbavljenje. Uz Seder večeru se čita Hagada.

Ovaj praznik naziva se još i praznik proljeća i praznik beskvasnog hljeba. Na svečanoj trpezi obavezno se nalazi pečenje od živine, voće, salata i macot - beskvasni hljeb, te gorke trave koje podsjećaju na težak život u egipatskom ropstvu.

Ove godine u Sarajevu se obilježava 450. put otkad su Jevreji došli u BiH. Prije 20 godina Pesah je u Sarajevu obilježen na poseban način za sve Jevreje.

Bio je petak 14. april 1995., grad bez električne energije, a rat još uvijek bjesnio. Oko 50-ak članova Jevrejske zajednice uputilo se u sinagogu. Tačno u podne, predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović u pratnji Harisa Silajdžića ušao je u sinagogu. Za njima je išao još jedan čovjek noseći crnu metalnu kutiju. U njoj se nalazila Sarajevska Hagada. Danas se Hagada nalazi u Zemaljskom muzeju koji je zatvoren već treću godinu.

#Izbori