Članak

LAŽI I OBMANE VARHELYIJA I PAPIĆA Niti je Dodik nosilac evropskih radova, niti se o njegovim projektima smije razgovarati!

I zato ću jasno reći, Papić u svojoj analizi laže, kao što lažu i svi drugi govoreći da je narod protjerao SDA iz vlasti.

Piše: Rasim Belko


Dvije izjave sa različitih krajeva i pozicija unutar Evrope danas su što bi neki rekli prošle ispod medijskog radara. U obje se hvalospjevno govori o Miloradu Dodiku. Ali ne o Dodikovim blokadama, prijetnjama i ultimativnim zahtjevima oko vlasti. Danas nam iz dva posve različita ugla dolaze hvalospjevi o radišnom Dodiku spremnom da spasi Bosnu i Hercegovinu. 

Ne, ne snima se u Bosni i Hercegovini neka naša verzija The Twilight Zone. Ali da se kreira scenario u kojem ćemo hvaliti ultimativnog secesionistu za obećanja koja daje, e to je prilično vidljivo. 

Proteklih dana u našoj zemlji bio je Oliver Varhelyi, došao da se uvjeri u koja smo doba s pripremama za mogući kandidatski status i formiranje vlasti. A onda svratio do Dodika. Red je, jer stari su to drugovi. A onda posjetu zaključio Twitter porukom. U poruci napisao: "Podrška predsjedniku RS Miloradu Dodiku, jer je rad na kandidatskom statusu BiH bio ohrabrujući. Reforme se moraju ubrzati kako bi se dobila pozitivna odluka EUCO-a. Političko vodstvo je ključno”.
I nije ta poruka mnogo iznenađujuća, jer Varhelyi je već s Dodikom igrao igre s kartama ispod stola. Malo je besmislena, jer hvaliti Dodikov rad na kandidatskom status u situaciji dok kontra EU igra na ruskoj strani. I ne samo to, to je onaj isti Dodik zbog kojeg Parlament BiH nije mogao uraditi mnogo na reformskim zadacima. To je isti Dodik koji je u NSRS forsirao usvajanje nazadnih zakona, kojima bi ugrozio ne samo evropski put, nego i samu Bosnu i Hercegovinu. 

A onda se nakon Varhelyijevog Twittera na TV ekranu ukazao Žarko Papić, navodni analitičar, a zapravo odani pristalica Čovićevog izbornog modela i izbacivanja iz vlasti svih koji se tom modelu protive. Stoga je sada Papić jedan od najistaknutijih “analitičkih” kadrova ‘osmorke’ i HDZ-a. Kažu da za te usluge očekuje neku pozicionu nagradu. 

No, pitam se šta očekuje od današnje analize na televiziji. U toj analizi pitao je bh. javnost vide li novog Dodika. Jer, eto profesor Papić ga vidi i mnogo mu je lijep. 
“Primjećujete li promjenu kod Dodika? Odjednom je veoma otvoren za saradnju sa Bošnjacima u Republici Srpskoj. Njegovo uslovljavanje kod formiranja Vijeća ministara BiH nisu politička – ekonomska su, razvojni projekti o kojima se može razgovarati. Iako on time nije manje opasan”, kaže Papić. 

Zanimljivo! I opasno! Jer, nije Papić naivan, ali je prilično opasan kada ga na televiziju izvedu pa ga predstave ko nekog političkog stručnjaka i on baci ovu analitičarsku bombu. Valja to običnom čovjeku razumjeti. 

Zato, pojašnjenja radi, ko zna koji put ponovimo šta su to ultimativni Dodikovi zahtjevi za vlast – aerodrom Trebinje, HE Buk Bijela i plinovod ispod Drine. Tri projekta s pečatima Rusije i Srbije. Tri pečata koji će budu li prihvaćeni u komadanju vlasti dovesti do komadanja Bosne i Hercegovine. Tri projekta koja ugrožavaju svaki oblik suvereniteta pa i onaj energetski. I o tome se, kaže Papić, može razgovarati. Poslušaju li Papića oni za koje medijski lobira kod javnosti jedan ishod je siguran – državnost Bosne i Hercegovine ide u stečaj do konačne propasti!

No, Papić nije samo fasciniran Dodikom. On bh. javnost ubjeđuje da je sporazum osmorke i HDZ-a “dobar, jer koalicije se bave na bazi programa a ne na bazi rasporeda fotelja”. A onda dodaje: “Onog momenta kad osmorka u sporazumu prihvata da će braniti ustavnu odredbu o nacionalnoj ravnopravnosti, tog momenta se relaksira situacija u hrvatskom nacionalnom korpusu”. 

Ako ga dobro razumijem, koalicija osmorka – HDZ bit će dobra jer će raditi po programu relaksiranja hrvatskih nacionalnih interesa i razgovara o Dodikovim projektima iz ruske zadaćnice. 

Sagledate li sve što je Papić ranije govorio i što sada govori potpuno je jasno da je teza o protjerivanju iz vlasti SDA i DF-a zapravo projekat kojim se želi omogućiti ostvarivanje ciljeva antidržavne koalicije HDZ – SNSD. 
Kaže analitičar pod zastavom nove federalne koalicije: “Također, SDA više nije vodeća stranka u Bošnjaka, njih je više glasalo za stranke Osmorke. Ovo govori da Bošnjaci počinju da se okreću ozbiljnijim stvarima kada je riječ o demokratizaciji, stabilizaciji i nacionalnoj ravnopravnosti”

I zato ću jasno reći, Papić u svojoj analizi laže, kao što lažu i svi drugi govoreći da je narod protjerao SDA iz vlasti. Jer, osam stranaka ovih dana muku muči da osigura jedan do dva mandata prednosti na raznim nivoima kako bi uopće imala mogućnost da pravi vlast. Takva vlast bit će spremna ispunjavati svaki zahtjev onih koji imaju ruke podrške. 

Nadalje, Papić demokratičnost Bošnjaka, njihovu tolerantnost i spremnost da svi budu jednaki vezuje za SDA, što je potpuna budalaština. Jer, uglavnom su Bošnjaci i Bosanci i tražili s ulice jednaka prava za sve, po Ustavu i Evropskoj konvenciji. Jedino bošnjačke političke stranke nikada nisu blokirale Parlamente kao oblik ucjene i nikada Bošnjaci, sa ili bez SDA, nisu bili destabilizirajući faktor. 

Opasnost koja se nadvila nad Bosnom i Hercegovinom u proigravanju s nategnutom vlašću konglomerata stranaka je daleko veća od opasnosti od opstanka SDA u vlasti. Realizacija onoga što Papić analizira neće samo ovu zemlju odvojiti od NATO-a i EU, već će ugroziti njenu opstojnost. 

A najava iz OHR-a o vremenu da “Bosna i Hercegovina iz dejtonske krene ka državi modernog Ustava” znači samo jedno – neko sprema ustavne reforme. U ovakvim političkim okolnostima i odnosima to bi mogle biti i posljednje u suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini!

#BiH #MiloradDodik #HDZBiH #RasimBelko #Osmorka #ŽarkoPapić #OliverVarhelyi