Članak

APELACIJE ZBOG SCHMIDTA Pravila i zakoni jedno, stranci drugo: Ustavni sud ima obavezu hitno postupati u izbornim pravima, ali...

Faktori međunarodne zajednice koji imaju moć, ali i utječu na sudbinu BiH čine presedan kakav nikada ne bi radili u svojim matičnim zemljama.

(Patria) - Bliži se 1. i 2. decembar za kada je zakazana Plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu su i zahtjevi Šefika Džaferovića, bivšeg člana Predsjedništva BiH i Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. No, pritisak na Ustavni sud BiH ne jenjava.

Faktori međunarodne zajednice koji imaju moć, ali i utječu na sudbinu BiH čine presedan kakav nikada ne bi radili u svojim matičnim zemljama. Traži se od Ustavnog suda BiH da u ladicu odloži apelacije.

Iz Ustavnog suda BiH za Patriju su potvrdili da će na sjednicama biti razmatrani zahtjevi za privremene mjere, a prema informacijama portala “Istraga”, još nije poznato da li će na Plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH biti razmatran i meritum Komšićevog Zahtjeva za ocjenu ustavnosti odluka OHR-a. 

Zbog pritiska međunarodnih zvaničnika postoji mogućnost da Ustavni sud samo razmotri ‘privremenu mjeru’ koja bi bila odbačena. Meritum bi, u tom slučaju, bio razmatran naknadno, a što će biti pogubno u kontekstu pravnog haosa koji bi mogao nastatai ukoliko se formira vlast, a Ustavni sud BiH eventualno u razmatranju utvrdi neustavnost odluke.

Ustavni sud BiH je pod velikim pritiskom, jer im i zakon nalaže hitno postupanje. Naime Pravila Ustavnog suda BiH ističu da je ‘Hitno postupanje obavezno u predmetima koji se tiču zahtjeva podnesenih na osnovu člana IV/3.f) Ustava, izbornih prava i odluka o privremenim mjerama’.

No, iz krugova OHR-a, ohrabreni porukom Gabriela Escobara, koji je kazao kako ne vidi zašto bi odluku Ustavni sud proglasio nevalidnom ili neustavnom, nastavljaju se pritisci na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, s ciljem da se apelacija ili odbaci ili pronađe rješenje koje bi umanjilo efekte odluke.

(A.Č.Z.)

#BiH